Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4 – 10
Sastojci
- 1 kila brašna
- 6 deci mljeka
- 2,5 deci ulja
- 2 pakiranja friškog kvasa
- 2 žlićic soli
- 2 dkg šećera
- 1 jaje
Priprema
1. korak
Kvas se stavi dizati skupa sa malo fiškog mlijeka, malo brašna i šečera. .
2. korak
Brašno posipajte, dodajte sol, ulje, zdignuti kvas i sa mlijekom zamijesite tijesto. Tijesto se mora jako dobro i dugo mejesiti tako da bude rahlo, a onda ga stavimo da se diže
3. korak
Kad je zdignuto, iz njega napravimo klipiče. I opet ostavimo da se dižeju u protvanu. (tijesto se počne zamatati oddole prema gore i usput ga se rasteže na duljinu, tak da klipiči iziđu otprilike 20 cm)
4. korak
Složimo ih na protvan i opet ostavimo da se kaj? Da se dižu..
5. korak
Premažemo ih žumanjkom i posipamo sa soli ili kuminom. Peče se na 220°C, 10 do 12 minuta.
Količine u ovom receptu dovoljne su za 25 kom.