Težina pripreme: lagano
Broj osoba: 8
Sastojci
- 35 dag brašna
- 21 dag maslaca
- 10 dag mljevenih oraha
- 7 dag šećera
- 1 bjelance
- 1 vrećica vanilin šećera
Priprema
1. korak
Za glatko tijesto koje je jednako za gotovo sve kekse trebaju vam brašno, maslac, šećer, jaja i po potrebi orasi.
2. korak
U prosijano brašno najprije utrljajte maslac da dobijete masu sličnu krušnim mrvicama.
3. korak
U nju umiješajte šećer, vanilin šećer, orahe koje ste prethodno samljeli, a potom i bjelance.
4. korak
Lagano mijesite, ne predugo jer će u suprotnom tijesto biti teško i žilavo. Oblikujte glatku kuglu, omotajte je folijom i stavite u hladnjak na dvadesetak minuta kako bi se malo rashladilo.
5. korak
Od malo rashlađenog umiješenog glatkog tijesta oblikujte dugačke valjke. Narežite ih na pravokutnike dužine otprilike 3 cm.
6. korak
Prstima valjajte male valjčiće, pritom vodeći računa da vam krajevi budu malo uži.
7. korak
Oblikujte kiflice.
8. korak
Složite dobivene kiflice na papir za pečenje pa pecite 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 200 stupnjeva dok ne dobiju zlaćanu boju.
9. korak
Pečene kiflice još tople uvaljajte u vanilin šećer.