Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 4 jaja
- dvije i pol šalice punomasnog mlijeka
- 6 sjemenki kardamoma
- mahuna vanilije
- dva jaja
- pola šalice šećera
- 50 g nesoljenih pistacija, sitno sjeckanih
- prstohvat soli
Priprema
1. korak
U širokoj posudi zagrijte mlijeko s kardamomom i rasječenom mahunom vanilije. Kad zakuha maknite s vatre i ostavite začine da tridesetak minuta otpuštaju arome u mlijeku.
2. korak
Nakon toga procijedite, pa ponovno zagrijte mlijeko, držeći ga na rubu vrenja. Za to vrijeme odvojite bjelanjke od žumanjaka. Bjelanjke istucite u čvrst snijeg s prstohvatom soli.
3. korak
Na kraju dodajte i dvije žlice šećera, i još kratko istucite. Žlicu po žlicu čvrstog snijega izgrabite i pustite da se “oblačići” kuhaju u mlijeku, oko minute sa svake strane. Kad su gotovi, pažljivo ih izgrabite šupljom žlicom i pustite da se ocijede na kuhinjskom papiru.
4. korak
Žumanjce miksajte s ostatkom šećera dok smjesa ne posvijetli i postane pjenasta. Polako ulijevajte toplo mlijeko. Vratite na vatru i konstantno miješajte dok se umak ne zgusne. Ohladite i servirajte s “oblacima” i pistacijama.