Tortice s lukom, jabukama i roquefortom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • Tijesto:
  • kupovno lisnato ili domaće od:
  • 1 i 1/2 šalice brašna
  • 1/4 žličice soli
  • 9 žlica maslaca
  • 1/3 šalice hladne vode
  • kalupi za muffine
  • Nadjev:
  • 1 žlica maslaca
  • 1 nasjeckani luk
  • 1/2 žličice soli
  • 1/8 šalice vode
  • 1 jabuka granny smith, oguljena i nasjeckana
  • 1 žličica listića svježeg timijana
  • 90 g sira roqueforta narezanog na kockice
  • 2 žlice meda

Priprema

1. korak

Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Ako sami pripremate tijesto, u posudu ubacite brašno, sol i maslac. Dobro izmiksajte, dodajte vodu pa grudice formirajte u veliku grudu tijesta.

Tijesto ne smijete previše izgnječiti kako ne bi postalo tvrdo. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na 20-ak minuta.

2. korak

Nakon što ste ga ohladili, na pobrašnjenoj površini razvaljajte ga na debljinu od 2,5 cm, napravite 24 kruga pomagalom za rezanje tijesta (može i običnom čašom) i izrezane komade smjestite u pobrašnjene kalupe za muffine.

Pecite 15 minuta. Izvadite i pustite da se ohladi.

3. korak

Na laganoj vatri u loncu otopite maslac, pustite dok malo posmeđi pa dodajte sol i nasjeckani luk. Miješajte i dodajte vodu. Smanjite vatru i poklopite lonac na 10 minuta da luk omekša.

Nakon toga ubacite jabuke i miješajte još 15 minuta. Skinite s vatre, dodajte roquefort, med i timijan. Sve dobro promiješajte i napunite tortice.

Možete ih zapeći još 5 minuta i poslužite odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. svibanj 2024 21:56