Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- Tijesto:
- kupovno lisnato ili domaće od:
- 1 i 1/2 šalice brašna
- 1/4 žličice soli
- 9 žlica maslaca
- 1/3 šalice hladne vode
- kalupi za muffine
- Nadjev:
- 1 žlica maslaca
- 1 nasjeckani luk
- 1/2 žličice soli
- 1/8 šalice vode
- 1 jabuka granny smith, oguljena i nasjeckana
- 1 žličica listića svježeg timijana
- 90 g sira roqueforta narezanog na kockice
- 2 žlice meda
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 200 Celzijevih stupnjeva. Ako sami pripremate tijesto, u posudu ubacite brašno, sol i maslac. Dobro izmiksajte, dodajte vodu pa grudice formirajte u veliku grudu tijesta.
Tijesto ne smijete previše izgnječiti kako ne bi postalo tvrdo. Omotajte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku na 20-ak minuta.
2. korak
Nakon što ste ga ohladili, na pobrašnjenoj površini razvaljajte ga na debljinu od 2,5 cm, napravite 24 kruga pomagalom za rezanje tijesta (može i običnom čašom) i izrezane komade smjestite u pobrašnjene kalupe za muffine.
Pecite 15 minuta. Izvadite i pustite da se ohladi.
3. korak
Na laganoj vatri u loncu otopite maslac, pustite dok malo posmeđi pa dodajte sol i nasjeckani luk. Miješajte i dodajte vodu. Smanjite vatru i poklopite lonac na 10 minuta da luk omekša.
Nakon toga ubacite jabuke i miješajte još 15 minuta. Skinite s vatre, dodajte roquefort, med i timijan. Sve dobro promiješajte i napunite tortice.
Možete ih zapeći još 5 minuta i poslužite odmah.