Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Tijesto:
- 250 g oštrog brašna
- 120 g maslaca
- 1 jaje
- pola čajne žlice soli
- 1 jušna žlica kiselog vrhnja
- NADJEV:
- 10 anko rezanih šnita pancete
- 4 jaja
- 2 dcl slatkog vrhnja
- 4 mlada luka
- sol i papar
- rikola
Priprema
1. korak
Pomiješajte brašno i maslac te mijesite dok ne dobijete smjesu mrvičaste teksture. Dodajte sol, jaje i vrhnje.
2. korak
Kad razradite glatku masu, stavite je na tanjur, prekrijte prozirnom folijom i ostavite 15-ak minuta u hladnjaku.
3. korak
Kad je tijesto odležalo, kalup za pitu ili nekoliko manjih za tortice premažite maslacem. Tijesto tanko razvaljajte pa ga položite u kalup/kalupiće i izbodite viljuškom.
4. korak
Pecite na 160 stupnjeva dok ne porumeni. Dok se tijesto peče, mladi luk nasjeckajte i pomiješajte sa slatkim vrhnjem.
5. korak
Na kratko pečeno tijesto izlijte slatko vrhnje s mladim lukom, na to posložite šnitice pancete i cijela, neumućena jaja.
6. korak
Kad vam se čini da su jaja pečena i da je tijesto poprimilo zlatnožutu boju, pita, odnosno tortice su gotove. Poslužite ih s rikolom.