Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 4-6 fileta bakalara (smrznutih)
- 140 ml mlijeka
- dva lista lovora
- kilogram krumpira
- žličica sjemenki koromača
- dva jaja
- vezica mladog luka
- 115 g brašna
- sok i pulpa
- 2 limuna
- papar i čili paprika
- svježi peršin
Priprema
1. korak
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva. Odmrznute filete bakalara položite u maslacem namazanu nisku glinenu posudu. Prelijte mlijekom, dodajte lovor, poklopite i pecite u pećnici petnaestak minuta.
2. korak
Za to vrijeme skuhajte kockice krumpira u slanoj vodi. Ocijedite i ispasirajte. Kuhanu ribu, pustite da se malo ohladi, zatim usitnite prstima, pazeći da ne ostane poneka kost koja zna zalutati u filete.
3. korak
Dodajte ribu pireu od krumpira. Dodajte jaja, sitno sjeckani luk, sjemenke koromača, limun, papar i čili. Smjesu zamijesite prstima. Brašnom pospite kuhinjsku površinu. Žlicu po žlicu smjese s brašnom zamijesite u torticu koju spljoštite vilicom do željene debljine.
4. korak
Za to vrijeme zagrijte ulje. Tortice pecite oko tri minute sa svake strane, dok ne porumene. Poslužite ih tople, s kriškama limuna ili limete. Uz njih će dobro pristajati i slatko kiseli umak.
5. korak
Pomiješajte nekoliko žlica rižinog ili bijelog vinskog octa s malo smeđeg šećera ili meda. Dodajte kap soja sosa i žlicu škrobnog brašna.