Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 1:00 min
Broj osoba: 7 – 10
Sastojci
- 340 g mliječne ili tamne čokolade, natrgane na kockice
- 180 g maslaca
- 1/4 čajne žličice soli
- 6 velika jaja sobne temperature
- 330 g kristal šećera
- šećer u prahu ili kakao prah za dekoriranje
- Za kremu od vanilije:
- 240 ml vrhnja za šlag
- 2 čajne žličice ekstrakta vanilije
- 2 čajne žličice šećera u prahu
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 170 stupnjeva.
2. korak
Stavite čokoladu, maslac i sol u posudu koja je sigurna za korištenje u mikrovalnoj pećnici. Rastopite sastojke na 2 minute na jačini od 75%. Promiješajte i vratite u mikrovalnu na otprilike još svije minute dok sve ne bude u potpunosti rastopljeno. Ako nemate mikrovalnu, sastojke rastopite na pari na način da vatrostalnu posudu stavite na lonac u kojemu je par centimetara vode (pritom pazite da posuda ne dodiruje vodu iz lonca). Neka jačina vatre bude niska. Miješajte dok se ne rastopi.
3. korak
Izradite jaja i šećer sa ručnim mikserom dok ne postane zgusnuto, 8-10 minuta. Dodajte smjesu od čokolade u smjesu od jaja i šećera i miješajte dok ne postane ujednačeno.
4. korak
Ulijte tijesto u pripremljen lim za pečenje i povremeno provjeravajte da li je pečeno tako da ubodete tijesto čačkalicom u sredinu. Gotovo je kad čačkalica nakon uboda ostane suha. Pečenje tijesta traje otprilike 1h i 25 minuta. Kada je tijesto pečeno, izvadite ga iz pećnice i pustite ga da se ohladi na sobnoj temperaturi.
5. korak
Kada je torta spremna za posluživanje izvadite ju iz kalupa i posipajte šećerom u prahu ili kakao prahom. Servirajte sa kremom od vanilije ili sladoledom po želji.
6. korak
Krema od vanilije: Istucite kajmak i vaniliju u ohlađenoj posudi. Gotovo je kad vadeći mikser iz smjese na lopatici ostane visjeti malo smjese. Prosipajte šećer po kremi i nastavite tući kremu dok na lopatici, nakon što ju izvadite, ne ostane visjeti malo smjese. Poslužite ju ili ostavite pokrivenu u frižideru do najviše 4 sata.