Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 600 g junećeg buta
- 1 glavica luka, narezanog
- 2 češnja češnjaka, nasjeckanih na sitno
- 2 male mrkve, narezane na kockice
- 2 dl crnog vina
- 1 konzerva pelata
- 1 lovorov list
- malo suhog origana
- sol
- papar
- ulje
Priprema
1. korak
Na ulju prepržite komade junetine da uhvate smeđe-zlatnu boju. Izvadite ih i stavite na tanjur.
2. korak
Na istom ulju (dodajte ga još malo ako je potrebno) prepržite luk, nekih 5 minuta ga pržite da se karamelizira. Dodajte češnjak i mrkvu i njih pržite par minuta. Ako je potrebno dodajte malo vode.
3. korak
Dodajte vino i pelate koje ste prije zgnječili. Dodajte lovor, origano, sol i papar te kuhajte dok ne zakuha.
4. korak
Ubacite natrag meso, smanjite vatru i kuhajte lagano dok se umak ne zgusne,a meso ne omekša. Po potrebi dodajte malo vode i još soli. Ovisno kako slano volite.
5. korak
U velikom loncu zakuhajte blago slanu vodu i u njoj skuhajte tjesteninu.
6. korak
Kuhanu tjesteninu ocijedite, ali sačuvajte malo vode u kojoj se kuhala. Ubacite tjesteninu u mesni umak i po potrebi ga malo razrijedite s vodom od tjestenine.
7. korak
Poslužite s ribanim sirom.
Jelo koje često kuham djeci, počiste sve s tanjura.