Težina pripreme: teško
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 3 kg (otprilike) svinjskih rebrica bez kože
- suha marinada:
- 1 žličica soli
- 1 žličica ljute paprike
- 1 žličica slatke paprike
- 1/2 žličice kajenske paprike
- 1 žličice smeđeg šećera
- 1/2 žličice mljevenog kim
- 1/2 đumbira u prahu
- 1/2 mljevenog klinčića
- 1/2 žličice cimeta
- 1/2 žličice chillija u prahu
- 1/2 žličice mljevenog korijandera
- BBQ umak:
- 2,5 kg konzerva pelata
- 50 ml Worchester umak
- 2 žličice
- 2 žličice kajenske paprike
- 3 žličice slatke paprike
- 1 žličica mljevenog kima
- 1 šalica smeđeg šećera
- 1 žličica đumbira u prahu
- 1 žličica mljevenog cimeta
- 1 žličica mljevenog korijandera
- 5 žlica instant kave
- 1 žličica mljevenog klinčića
- 1 žlica alkoholnog octa
- 1 štapić vanilije (oguljena unutrašnjost)
- 200 g čokolade s visokim udjelom kakao mase (>50%)
Priprema
1. korak
Jednakom omjeru soli,ljute paprike, slatke paprike i smeđeg šećera doda se po žličica kajenske paprike, mljevenog kima, đumbirau prahu, mljevenog klinčića, cimeta, čilija u prahu, drobljenog čilija i mljevenog korijandera. Rebra se natrljaju suhom marinadom i ostave daodleže u njoj preko noći u hladnjaku.
2. korak
Za umak sve skupa izblendati (osim čokolade) i kuhati na laganoj vatri oko 3 sata. Na kraju dodati čokoladu i čekati da se rastopi. Maknuti s vatre i ohladiti. Zagrijati pećnicu na 140°C. Izvaditi rebrica iz suhe marinade i položiti ih u lim za pečenje u koji ste na dno stavili malo umaka od pelata, nekoliko komada krupno narezanog korijena celera i mrkve.
3. korak
Namazati rebrica BBQ umakom i pokriti lim za pečenje alu folijom. Ostaviti da se peku ispod folije oko 1,5 h. Nakon oko 1,5 h ponovno ih namazati BBQ umakom i vratiti još oko 1,5 h pod folijom natrag u pećnicu.
4. korak
Nakon otprilike 3 sata pečenja maknuti foliju i još dodati BBQ i vratiti ih bez folije u pećnicu da se sloj umaka zapeče. Servirati s krumpir salatom i slatom od svježeg zelenog i crvenog zelja.
Recept Restorana Lari & Penati, Zagreb