Splitska torta

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 12

Sastojci

  • 11 jaja
  • 250 g maslaca
  • 300 g kristal šećera
  • 200 g šećera u prahu
  • 60 g oštrog brašna
  • 200 g nasjeckanih suhih smokava
  • 200 g grožđica
  • 200 g oraha
  • vanilin šećer
  • aroma vanilije

Priprema

1. korak

Od suhog voća (smokava, grožđica i oraha) odvojite 45 dag i pomiješajte s oštrim brašnom. Umiješajte čvrsti snijeg od 11 bjelanaca te u njega uspite kristalni šećer i vanilin šećer. U smjesu ručno umiješajte suho voće s brašnom.

2. korak

Izlijte u namašten i pobrašnjen kalup i ispecite tri kore. Pecite oko 20 minuta svaku na 170 stupnjeva Celzijevih.

3. korak

U međuvremenu kuhajte na pari žumanjke sa šećerom u prahu dok se ne zgusnu. Pustite da se ohlade pa u ohlađene dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije.

4. korak

Nadjenite koru po koru, složite tortu pa je izvana bogato ukrasite preostalim suhim voćem.

Na Tjednu dobre hrane u prosincu 2013. Mladenka Šarić iz restorana Grdelin s nama je podijelila ovaj divan starinski recept.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:42