Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 12
Sastojci
- 11 jaja
- 250 g maslaca
- 300 g kristal šećera
- 200 g šećera u prahu
- 60 g oštrog brašna
- 200 g nasjeckanih suhih smokava
- 200 g grožđica
- 200 g oraha
- vanilin šećer
- aroma vanilije
Priprema
1. korak
Od suhog voća (smokava, grožđica i oraha) odvojite 45 dag i pomiješajte s oštrim brašnom. Umiješajte čvrsti snijeg od 11 bjelanaca te u njega uspite kristalni šećer i vanilin šećer. U smjesu ručno umiješajte suho voće s brašnom.
2. korak
Izlijte u namašten i pobrašnjen kalup i ispecite tri kore. Pecite oko 20 minuta svaku na 170 stupnjeva Celzijevih.
3. korak
U međuvremenu kuhajte na pari žumanjke sa šećerom u prahu dok se ne zgusnu. Pustite da se ohlade pa u ohlađene dodajte maslac sobne temperature i aromu vanilije.
4. korak
Nadjenite koru po koru, složite tortu pa je izvana bogato ukrasite preostalim suhim voćem.
Na Tjednu dobre hrane u prosincu 2013. Mladenka Šarić iz restorana Grdelin s nama je podijelila ovaj divan starinski recept.