Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Za špecle:
- dvije šalice brašna
- 2 jaja
- pola šalice mlijeka ili mlaćenice
- žličica soli
- pola žličice papra
- pola čaše mlake vode
- Ostali sastojci:
- 100 g svježeg sira
- dvije žlice ribanog parmezana
- tri šnite slanine
- sol, papar
Priprema
1. korak
Pomiješajte brašno, jaja, mlijeko, sol i papar. Dodajte vode koliko treba da zamutite vrlo mekano tijesto.
2. korak
Ako nemate originalnu spravicu za špecle, poslužit će i cjedilo s krupnim rupama ili tava za kestene (jedino što će vam u tom slučaju netko trebati pomoći pridržavati tavu).
3. korak
U velikom loncu pustite da zakipi puno slane vode. Iznad lonca držite cjedilo ili tavu. U njega izlijte smjesu za špecle pa protiskujte tijesto spatulom ili nekim zgodnim priručnim alatom. Kada protisnete svu smjesu, lagano promiješajte tijesto u vodi da se ne slijepi
4. korak
Pustite neka kuha još nekoliko minuta dok špecle ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme u širokoj tavi otopite slaninu narezanu na komadiće. Čim postane hrskava, dodajte svježi sir.
5. korak
Ocijedite špecle, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tijesto dodajte siru i slanini. Podlijte s malo škrobne vode, pospite ribanim sirom i svježe mljevenim paprom. Servirajte odmah.