Špecle sa sirom

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za špecle:
  • dvije šalice brašna
  • 2 jaja
  • pola šalice mlijeka ili mlaćenice
  • žličica soli
  • pola žličice papra
  • pola čaše mlake vode
  • Ostali sastojci:
  • 100 g svježeg sira
  • dvije žlice ribanog parmezana
  • tri šnite slanine
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Pomiješajte brašno, jaja, mlijeko, sol i papar. Dodajte vode koliko treba da zamutite vrlo mekano tijesto.

2. korak

Ako nemate originalnu spravicu za špecle, poslužit će i cjedilo s krupnim rupama ili tava za kestene (jedino što će vam u tom slučaju netko trebati pomoći pridržavati tavu).

3. korak

U velikom loncu pustite da zakipi puno slane vode. Iznad lonca držite cjedilo ili tavu. U njega izlijte smjesu za špecle pa protiskujte tijesto spatulom ili nekim zgodnim priručnim alatom. Kada protisnete svu smjesu, lagano promiješajte tijesto u vodi da se ne slijepi

4. korak

Pustite neka kuha još nekoliko minuta dok špecle ne isplivaju na površinu. Za to vrijeme u širokoj tavi otopite slaninu narezanu na komadiće. Čim postane hrskava, dodajte svježi sir.

5. korak

Ocijedite špecle, ali sačuvajte malo vode od kuhanja. Tijesto dodajte siru i slanini. Podlijte s malo škrobne vode, pospite ribanim sirom i svježe mljevenim paprom. Servirajte odmah.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 21:50