Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 500 g srdela
- 800 g krumpira
- 2 češnja češnjaka
- 1/2 dl bijelog vina
- malo kapara
- malo ružmarina
- nekoliko grančica peršinova lista
- maslinovo ulje
- sol, papar
Priprema
1. korak
Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga pa narežite na kolutiće. Kupite što sitnije srdelice i očistite ih. U utrobu im stavite malo češnjaka i soli. Zatim krumpir slažite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem.
2. korak
Slažite red po red, a svaki posolite i popaprite te stavite malo ružmarina i nekoliko kapi ulja. Nakon što potrošite sav krumpir, na vrh složite srdele.
3. korak
Pomiješajte vino, ulje i vodu te time prelijte složenac, ali nemojte pretjerati. Krumpir i sredlice ne smiju plivati u tekućini, nego trebaju biti samo vlažni.
4. korak
Složenac pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečeno jelo pospite s malo peršina i kapara.
5. korak
Savjet: Uz ovakav krumpir pristajat će rajčice posute ribanim parmezanom. Prethodno ih uronite u vruću vodu i ogulite pa narežite na kolutove. Za ovaj recept možete koristiti i usoljene srdele ili njih pak možete zamijeniti slanim inćunima. U tom slučaju smanjite ukupnu količinu soli, kako složenac ne bi ispao preslan.