Složenac od krumpira i srdela

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 500 g srdela
  • 800 g krumpira
  • 2 češnja češnjaka
  • 1/2 dl bijelog vina
  • malo kapara
  • malo ružmarina
  • nekoliko grančica peršinova lista
  • maslinovo ulje
  • sol, papar

Priprema

1. korak

Krumpir skuhajte u ljusci, ogulite ga pa narežite na kolutiće. Kupite što sitnije srdelice i očistite ih. U utrobu im stavite malo češnjaka i soli. Zatim krumpir slažite u vatrostalnu posudu koju ste prethodno nauljili maslinovim uljem.

2. korak

Slažite red po red, a svaki posolite i popaprite te stavite malo ružmarina i nekoliko kapi ulja. Nakon što potrošite sav krumpir, na vrh složite srdele.

3. korak

Pomiješajte vino, ulje i vodu te time prelijte složenac, ali nemojte pretjerati. Krumpir i sredlice ne smiju plivati u tekućini, nego trebaju biti samo vlažni.

4. korak

Složenac pecite 20-ak minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva. Pečeno jelo pospite s malo peršina i kapara.

5. korak



Savjet: Uz ovakav krumpir pristajat će rajčice posute ribanim parmezanom. Prethodno ih uronite u vruću vodu i ogulite pa narežite na kolutove. Za ovaj recept možete koristiti i usoljene srdele ili njih pak možete zamijeniti slanim inćunima. U tom slučaju smanjite ukupnu količinu soli, kako složenac ne bi ispao preslan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:47