Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 7 kg šljiva
- 1 kg šećera
- 2 vrećice vanilin šećera
- 1 štapić vanilije
Priprema
1. korak
Operite šljive, raspolovite ih i izvadite im koštice. Izvažite ih. Stavite ih u posudu širokog dna i pospite šećerom (na kilogram šljiva 150 grama šećera).
2. korak
Dobro promiješajte i ostavite stajati preko noći da šljive puste sok. Sutradan ih stavite kuhati uz miješanje.
3. korak
Kad zavriju, ako želite, sameljite ih štapnim mikserom pa dodajte vanilin šećer i mahunu vanilije koju ste prerezali uzdužno napola.
4. korak
Kuhajte ga otprilike dva i pol sata uz povremeno miješanje, pogotovo pred kraj, da ne zagori.
5. korak
Na kraju kuhanja, kad se već stvorila željena gustoća, operite staklenke, stavite ih u pećnicu i uključite na 100 °C.
6. korak
Pekmez ulijte u vruće staklenke, zatvorite ih metalnim poklopcem, okrenite ih naopačke, pa ih nakon petnaestak minuta vratite u pravi položaj.