Šljive s vanilijom

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 7 kg šljiva
  • 1 kg šećera
  • 2 vrećice vanilin šećera
  • 1 štapić vanilije

Priprema

1. korak
Operite šljive, raspolovite ih i izvadite im koštice. Izvažite ih. Stavite ih u posudu širokog dna i pospite šećerom (na kilogram šljiva 150 grama šećera).

2. korak
Dobro promiješajte i ostavite stajati preko noći da šljive puste sok. Sutradan ih stavite kuhati uz miješanje.

3. korak
Kad zavriju, ako želite, sameljite ih štapnim mikserom pa dodajte vanilin šećer i mahunu vanilije koju ste prerezali uzdužno napola.

4. korak
Kuhajte ga otprilike dva i pol sata uz povremeno miješanje, pogotovo pred kraj, da ne zagori.

5. korak
Na kraju kuhanja, kad se već stvorila željena gustoća, operite staklenke, stavite ih u pećnicu i uključite na 100 °C.

6. korak
Pekmez ulijte u vruće staklenke, zatvorite ih metalnim poklopcem, okrenite ih naopačke, pa ih nakon petnaestak minuta vratite u pravi položaj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 10:02