Slatke pituljice od limete

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 6

Sastojci

  • Za tijesto
  • 250 g brašna
  • 125 g hladnog, na kockice narezanog maslaca
  • 2 žlice šećera
  • 1 žličica ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli
  • Za punjenje
  • 4 srednje velika žutanjka
  • 390 ugušćenog mlijeka
  • 3 žličice ribane korice limete
  • 130 ml (5 – 6 limeta) soka limete
  • šećer u prahu za dekoraciju

Priprema

1. korak

U velikoj posudi pomiješajte sastojke za tijesto i mijesite ih dok se ne pretvore u masnu kuglu. Ako je kugla presuha, slobodno joj dodajte dvije žlice hladne vode. Kuglu tijesta presvucite prozirnom folijom i smjestite u hladnjak na 30 minuta.

2. korak

Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva.

3. korak

Kalup za pite obložite masnim papirom i ravnomjerno po njemu razvucite tijesto. Prekrijte ga drugim masnim papirom i posipajte – grahom!

4. korak

Pecite ga tako 15 minuta. Izvadite iz pećnice i uklonite masni papir i grah, vratite u pećnicu i pecite još 5 do 10 minuta.

5. korak

Kad je tijesto suho na dodir, izvadite ga iz pećnice i pustite da se hladi sa strane. Smanjite temperaturu pećnice na 180 stupnjeva.

6. korak

U drugoj posudi pomiješajte žumanjke, ugušćeno mlijeko, limetinu koricu i sok i miksajte 1 do 2 minute. Izlijte sadržaj u kalup od pite, odnosno na tijesto i stavite sve u pećnicu na 20 – 25 minuta. Kad vam se učini da je punjenje dobilo laganu, sjajnu koricu po površini, izvadite pitu iz pećnice i stavite je da se hladi 2 sata ili najbolje preko noći.

7. korak

Tako će se sve lijepo stisnuti i povezati pa ćete imati najbolju pitu od limete – ikada.

Prije posluživanja kriške posipajte šećerom u prahu. Sve to možete učiniti i u manjim kalupima za muffine pa ćete dobiti 6 slatkih pituljica od limete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:21