Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 500 g crnog grožđa
- 400 g brašna (zdravija varijanta može i graham)
- 300 g mlake vode
- 25 g svježeg kvasca (ili 1 vrećica suhog)
- malo soli
- 150 g smeđeg šećera
- malo maslaca
Priprema
1. korak
Kvasac otopite u mlakoj vodi. Brašno pomiješajte u drugoj posudi s 3 žlice šećera, malo soli i otopljen kvasac. Dobro izmijesite sve sastojke dok ne dobijete glatko tijesto koje vam se ne lijepi za prste. Nakon što ste tijesto formirali u kugli, pustite da se diže kojih sat i pol.
2. korak
Pleh za pečenje obložite papirom za pečenje, a zatim i 2/3 pripremljenog tijesta. Zatim rasporedite red od 2/3 grožđa koje ste posipali dijelom šećera. Zatim stavite posljednji dio tijesta, ostatak grožđa i šećera. Pecite kojih pola sata na 200°C. Za intenzivniju aromu pospite s malo svježeg ružmarina. Pred kraj pečenja dodajte komadiće maslaca.
Recept za tradicionalan kolač s grožđem