Sarma u vinovoj lozi

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 300 g lišća vinove loze
  • 500 g mljevene junetine
  • 50 g crvenog luka
  • 150 g riže
  • 1 dl ulja
  • papar
  • sol
  • peršinov list
  • limun
  • maslac

Priprema

1. korak

Listove vinove loze blanširajte pet minuta u kipućoj vodi pa ostavite da se ohlade. Za to vrijeme u tavu stavite mljeveno meso i dodajte luk koji ste sitno nasjeckali. Začinite solju, paprom i peršinovim listom pa dodajte i rižu.

2. korak

Sve zajedno dinstajte oko deset minuta pa ostavite da se ohladi. Listove vinove loze punite smjesom i motajte kao klasičnu sarmu od kiselog kupusa (manje su veličine, naravno).

3. korak

Tako zamotano slažite u dublji lonac, zalijte vodom i kuhajte oko 20 minuta. Na kraju možete još sve zaliti limunovim sokom i rastopljenim maslacem.

4. korak

Savjet: Kako vam se sarmice ne bi odmotavale, prvo preklopite jednu stranu lista i zarolajte ga s nadjevom, a ostatak samo ugurajte unutra. Dno posude obložite s nekoliko listova vinove loze kako sarmice ne bi zagorjele. Ako želite obrok bez mesa, sarmice možete puniti i samo rižom. U tom slučaju možete dodati pinjole, pa čak i sušene grožđice.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 16:20