Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 300 g lišća vinove loze
- 500 g mljevene junetine
- 50 g crvenog luka
- 150 g riže
- 1 dl ulja
- papar
- sol
- peršinov list
- limun
- maslac
Priprema
1. korak
Listove vinove loze blanširajte pet minuta u kipućoj vodi pa ostavite da se ohlade. Za to vrijeme u tavu stavite mljeveno meso i dodajte luk koji ste sitno nasjeckali. Začinite solju, paprom i peršinovim listom pa dodajte i rižu.
2. korak
Sve zajedno dinstajte oko deset minuta pa ostavite da se ohladi. Listove vinove loze punite smjesom i motajte kao klasičnu sarmu od kiselog kupusa (manje su veličine, naravno).
3. korak
Tako zamotano slažite u dublji lonac, zalijte vodom i kuhajte oko 20 minuta. Na kraju možete još sve zaliti limunovim sokom i rastopljenim maslacem.
4. korak
Savjet: Kako vam se sarmice ne bi odmotavale, prvo preklopite jednu stranu lista i zarolajte ga s nadjevom, a ostatak samo ugurajte unutra. Dno posude obložite s nekoliko listova vinove loze kako sarmice ne bi zagorjele. Ako želite obrok bez mesa, sarmice možete puniti i samo rižom. U tom slučaju možete dodati pinjole, pa čak i sušene grožđice.