Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 50 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- Za 20-ak komada
- 2 velika krumpira
- malo maslinova ulja
- 1 mladi luk ili pola male glavice luka
- 1 tikvica
- 1 mrkvica
- 2 jaja
- 2 jušne žlice svježeg sira
- 1 jušna žlica zobenih pahuljica
- 1 jušna žlica brašna
- 2-3 tanke šnite špeka
- 200 g krušnih mrvica
Priprema
1. korak
Lim za pečenje obložite masnim papirom, koji namažite malom količinom maslinova ulja. Krumpir ogulite i skuhajte u blago posoljenoj vodi. Kad je kuhan, zgnječite ga i ostavite po strani da se ohladi. U međuvremenu na malo maslinova ulja propirjajte luk da omekša.
2. korak
Tikvice naribajte, lagano posolite, ostavite da odstoje, a zatim ih dobro rukama ocijedite. Mrkvicu naribajte. U posudi pomiješajte pripremljene tikvice, propirjani luk, ribanu mrkvu, sir, pire od krumpira, zobene pahuljice, brašno i malo sitno kosanog špeka. Pomiješajte jaja i mlijeko te dvije jušne žlice sira pa to umiješajte u smjesu s povrćem.
3. korak
Od smjese oblikujte rukama krokete. Njih uvaljajte u preostalu smjesu s jajima i mlijekom te nakon toga u krušne mrvice. Pripremljene krokete stavite na masni papir na limu i pecite u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 stupnjeva 30-ak minuta, odnosno dok ne poprime zlatno-smeđu boju. Krokete možete i pržiti u ulju, ali u pećnici se peku na znatno manje ulja.