Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 15 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 100 g rikule
- 100 g mladog radiča
- 3 krastavca
- dvije šake oraha
- šaka bučinih sjemenki
- 200 g dimljenog lososa
- 3 žlice kapara
- 3 žlice maslinova ulja
- sok jednog limuna
Priprema
1. korak
Očistite i operite salate. Krastavce narežite po dužini na vrlo tanke ploške, najbolje na mandolinu ako je imate. Začinite salatu limunovim sokom i uljem.
2. korak
Na suhoj tavi prepržite orahe i bučine sjemenke dok puste aromu i lagano potamne. Usitnite ih nožem i dodajte salati.
3. korak
Prstima usitnite losos. Na tavi ili u tosteru zapecite kriške starog kruha. Između dvije ploške kruha servirajte salatu i šnitu lososa ili kruh usitnite na kockice pa ih dodajte salati.
4. korak
Savjet: Na tržnicama su se već pojavili prvi domaći krastavci. Ovakva je salata najbolji način da uživate u njima prije nego što postanu gorki, manje sočni i puni koštica. Orahe i bučine sjemenke lagano namočite pa posolite prije prženja.
5. korak
Ukoliko vam dobar dimljeni losos nije dostupan, zamijenite ga drugom vrstom dimljene ribe, naprimjer dimljenom pastrvom, tunom ili čak skušom. Ako imate, u ovoj salati upotrijebite najbolje ekstradjevičansko maslinovo ulje .