Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 600 g brašna
- pola kocke svježeg kvasca
- žlica šećera
- žličica soli
- jedno jaja
- pola šalice mlijeka
- tri veća poriluka
- malo ulja
- začini, sol, papar, kim
- dvije žlice naribanog sira
Priprema
1. korak
Zagrijte mlijeko da bude mlako. Namrvite u njega kvasac, dodajte šećer i žlicu, dvije brašna. Sve dobro promiješajte pa ostavite na sobnoj temperaturi da uskisne.
2. korak
U većoj posudi pomiješajte ostatak brašna sa soli. U sredinu dodajte jaje, pa na sve izlijte kvas. Zamijesite tijesto, ako je presuho dodajte još malo toplog mlijeka.
3. korak
Pustite na sobnoj t emperaturi dok ne naraste, barem sat vremena. Za to vrijeme u tavi zagrijte malo ulja, pa na njemu pirjajte ploške poriluka. Posolite i začinite po želji. Pustite da se dugo pirja dok sasvim ne omekša.
4. korak
Začinite da bude prilično pikantno i papreno. Zagrijte pećnicu na 180. Tijesto podijelite u dva dijela. Svaki razvaljajte tanko i premažite polovicu smjesom od poriluka. Zarolajte u rolade. Režite ih popreko na kriške, da dobijete puževe ili ružice.
5. korak
Slažite ih na lim obložen masnim papirom i malo popravite oblik prstima. Svaku ružicu pokapajte s još ulja i posipajte krupnom soli ili naribanim sirom. Pecite na 180 stupnjeva 20 minuta dok rolice na narastu i porumene.