Rižoto s crnim vinom, šampinjonima i blitvom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1 l temeljca (mesnog ili povrtnog)
  • 1 žličica maslaca
  • 50 g tanko narezane pancete
  • 1 luk
  • 2 režnja češnjaka
  • 400 g riže carnaroli ili arborio
  • 3 dl suhog crnog vina
  • 2 jušne žlice svježe ribanog parmezana
  • 150 g šampinjona
  • 30 dag blitve (narezane na široke rezance)
  • 1 čajna žlica svežeg timijana
  • 1 čajna žlica svježe sjeckanog peršina
  • šaka koštica nara
  • sol, papar
  • malo maslinova ulja

Priprema

1. korak

U plitkoj posudi zagrijte malo ulja i maslac, dodajte pancetu, luk i češnjak i pirjajte dok luk ne omekša. Dodajte rižu i kuhajte minutu, dvije te ulijte vino. Povremeno miješajte, a kad tekućina ispari i riža je upije, malo-pomalo dodajte temeljac.

2. korak

U međuvremenu, u drugoj posudi prodinstajte gljive s timijanom i dodajte blitvu. Kad blitva omekša, umiješajte peršin i maknite ga s vatre. Kad riža bude gotova, al dente, umiješajte parmezan, popaprite i posolite prema ukusu i maknite s vatre te na kraju dodajte propirjane šampinjone i blitvu. Dodajte koštice nara za ukras (i osvježenje).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 17:21