Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- jedna veća hokaido ili muškatna tikva
- dvije šalice riže okruglog zrna, recimo arborio
- litra temeljca, povrtnog ili pilećeg
- jedan poriluk
- dl slatkog bijelog vina
- 3 žlice maslaca
- pola šalice ribanog sira
- žličica curryja
- šaka oraha
- sol, papar
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 180. Ogulite bundevu, očistite je od koštica i narežite na kockice. Lim za pečenje obložite masnim papirom, pa po njemu rasprostrite kockice buče.
2. korak
Stavite u pećnicu i pecite desetak minuta, dok buča sasvim ne omekša. Za to vrijeme u loncu rastopite dvije žlice maslaca.
3. korak
Dodajte sitno sjeckani poriluk i pustite da se pirja dok ne uvene. Kad omekša, dodajte rižu. Primiješajte i pustite da se zažuti na suho, pa podlijte vinom. Pirjajte pet minuta da alkohol ishlapi. Zagrijte temeljac, pa njime podlijevajte rižu pomalo, šeflju po šeflju.
4. korak
Cijelo vrijeme miješajte jer bi se moglo zalijepiti. Kad je riža već gotovo sasvim kuhana (dvadesetak minuta), a temeljac gotovo potrošen, dodajte kockice buče. Začinite curryjem, kurkumom, soli i paprom.
5. korak
Podlijte preostalim temeljcem, pustite da se krčka još pet minuta, pa maknite s vatre. Dodajte preostali maslac i pospite sirom. Na suhoj tavi popržite orahe. Nasjeckajte pa pospite po rižotu.