Rižot sa šafranom

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 6

Sastojci

  • 500 g riže carnaroli (ili vialone nano)
  • 3 litre juhe
  • 4 žlice masnoće od pečenja*
  • 1 manja glavica luka
  • 30 g maslaca
  • 30 g naribanog sira grana
  • ekstra djevičansko maslinovo ulje, prema potrebi
  • sol, prema potrebi
  • 0,3 g Šafrana Istre

Priprema

1. korak

Pripremite juhu (temeljac) od mesa, kuhajući tri sata u 5 litara vode 600 grama govedine, 400 grama teletine, 1 krumpir, 1 glavicu luka, 1 mrkvu, 1 stabljiku celera i 1 zrelu rajčicu, uz dodatak aromatičnih trava, dva klinčića, soli, ulja i čaše vina.

2. korak

Usitnite u prah niti Šafrana Istre uz pomoć papira za pečenje: niti stavite s unutarnje strane presavijenog komada papira i gnječite ih vilicom preko vanjske strane papira. Usitnjeni luk popržite u ulju i temeljcu.

3. korak

Kada poprimi zlatnu boju, dodajte rižu te, uz često miješanje, pričekajte da upije začin. Pojačajte vatru i dolijte na rižu jednu zaimaču kipućeg temeljca, miješajući kuhačom dok se ne upije.

4. korak

Zgotovite kuhanje riže ponavljajući dolijevanje i miješanje te dodajte, pred sam kraj, šafran. Posudu skinite s vatre te dodajte maslac, naribani sir i, prema vlastitom ukusu, sol. Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.

5. korak

Rižot bi trebao biti prilično glatke teksture, sa zasebnim zrnima koja su povezana kremastom smjesom.

6. korak

*Upotrebljava se masnoća pečenja koje je spremljeno tako što se oko dva sata u vinu kuha 800 grama teletine s režnjom češnjaka, nekoliko listića kadulje i grančicom ružmarina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:41