Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 6
Sastojci
- 500 g riže carnaroli (ili vialone nano)
- 3 litre juhe
- 4 žlice masnoće od pečenja*
- 1 manja glavica luka
- 30 g maslaca
- 30 g naribanog sira grana
- ekstra djevičansko maslinovo ulje, prema potrebi
- sol, prema potrebi
- 0,3 g Šafrana Istre
Priprema
1. korak
Pripremite juhu (temeljac) od mesa, kuhajući tri sata u 5 litara vode 600 grama govedine, 400 grama teletine, 1 krumpir, 1 glavicu luka, 1 mrkvu, 1 stabljiku celera i 1 zrelu rajčicu, uz dodatak aromatičnih trava, dva klinčića, soli, ulja i čaše vina.
2. korak
Usitnite u prah niti Šafrana Istre uz pomoć papira za pečenje: niti stavite s unutarnje strane presavijenog komada papira i gnječite ih vilicom preko vanjske strane papira. Usitnjeni luk popržite u ulju i temeljcu.
3. korak
Kada poprimi zlatnu boju, dodajte rižu te, uz često miješanje, pričekajte da upije začin. Pojačajte vatru i dolijte na rižu jednu zaimaču kipućeg temeljca, miješajući kuhačom dok se ne upije.
4. korak
Zgotovite kuhanje riže ponavljajući dolijevanje i miješanje te dodajte, pred sam kraj, šafran. Posudu skinite s vatre te dodajte maslac, naribani sir i, prema vlastitom ukusu, sol. Promiješajte i ostavite da odstoji nekoliko minuta.
5. korak
Rižot bi trebao biti prilično glatke teksture, sa zasebnim zrnima koja su povezana kremastom smjesom.
6. korak
*Upotrebljava se masnoća pečenja koje je spremljeno tako što se oko dva sata u vinu kuha 800 grama teletine s režnjom češnjaka, nekoliko listića kadulje i grančicom ružmarina.