Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 5 šaka (ili 10 kavenih šalica) priljepaka
- 5 kavenih šalica riže
- 3 žlice maslinovog ulja
- 120 ml bijelog suhog vina
- 4 režnja češnjaka
- 2 žlice usitnjena peršina
- sol i papar
- prstohvat šafrana ili kurkume
- 200 ml ribljeg temeljca (ili mlake vode)
Priprema
1. korak
U dubokoj tavi ili woku na laganoj vatri propirjajte usitnjen češnjak. Kratko pirjajte pa dodajte peršin i oprane školjke. Držite na jačoj vatri miješajući nekoliko minuta dok se meso nije odvojilo od ljuštura. Prazne ljušture možete izvaditi ili pak nastaviti kuhanje s njima. U oba slučaja školjkama dodajte riblji temeljac (ili mlake vode) i rižu. Samo malo smanjite vatru pa kuhajte miješajući. Kad je riža napola kuhana, dodajte vino i šafran te nastavite kuhati dok riža nije posve gotova. Po voljni pospite svježe ribanim parmezanom i svježim peršinom.
pripremio: Zlatko Gall