Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 180 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 900 g juneće lopatice
- prstohvat soli
- malo svježe mljevenog papara
- 2 žlice maslinovog ulja
- 2 luka, narezana na komadiće
- 2 stabljike celera, narezane na kockice
- 6 češnjeva češnjaka, narezanih na sitne komadiće
- 1 čaša crnog vina
- 2 čaše junećeg, ili goveđeg temeljca
- 1 limenka, 340 g rajčice pelati
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- 2 lista lovora
- 1/2 žličice ljute papričice u ljuskicama
- sol i svježe mljeveni papar
- 450 g tjestenine rigatoni
- Naribani parmezan, za posluživanje
Priprema
1. korak
1.Osušite meso papirnatim ubrusima te začinite sa solju i paprom. U odgovarajućoj posudi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri te zapecite meso sa obje strane dok ne uhvati boju, cca 12 minuta. Izvadite iz posude te stavite na stranu.
2. korak
U istu posudu dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja te mrkvu, celer, luk i češnjak. Pirjajte na jakoj vatri oko 5 minuta dok povrće ne dobije boju i ne omekša. Dodajte vino, origano, timijan, rajčicu, temeljac, lovor i ljutu papričicu te sve zajedno zakuhajte. Smanjite vatru na najmanju jačinu.
3. korak
Vratite meso sa svim sokovima u posudu sa povrćem, vinom i temeljcem te kuhajte na vrlo laganoj vatri cca 3h, dok meso nije sasvim mekano da ga možete zgnječiti vilicom. Po potrebi dodajte crnog vina tokom kuhanja.
Recept s Festivala Bloomsday kuharice Nevene Buljan