Rigatoni s gulašem od juneće lopatice

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 180 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 900 g juneće lopatice
  • prstohvat soli
  • malo svježe mljevenog papara
  • 2 žlice maslinovog ulja
  • 2 luka, narezana na komadiće
  • 2 stabljike celera, narezane na kockice
  • 6 češnjeva češnjaka, narezanih na sitne komadiće
  • 1 čaša crnog vina
  • 2 čaše junećeg, ili goveđeg temeljca
  • 1 limenka, 340 g rajčice pelati
  • 1 žličica sušenog timijana
  • 1 žličica sušenog origana
  • 2 lista lovora
  • 1/2 žličice ljute papričice u ljuskicama
  • sol i svježe mljeveni papar
  • 450 g tjestenine rigatoni
  • Naribani parmezan, za posluživanje

Priprema

1. korak

1.Osušite meso papirnatim ubrusima te začinite sa solju i paprom. U odgovarajućoj posudi zagrijte 1 žlicu maslinovog ulja na srednje jakoj vatri te zapecite meso sa obje strane dok ne uhvati boju, cca 12 minuta. Izvadite iz posude te stavite na stranu.

2. korak

U istu posudu dodajte još jednu žlicu maslinovog ulja te mrkvu, celer, luk i češnjak. Pirjajte na jakoj vatri oko 5 minuta dok povrće ne dobije boju i ne omekša. Dodajte vino, origano, timijan, rajčicu, temeljac, lovor i ljutu papričicu te sve zajedno zakuhajte. Smanjite vatru na najmanju jačinu.

3. korak

Vratite meso sa svim sokovima u posudu sa povrćem, vinom i temeljcem te kuhajte na vrlo laganoj vatri cca 3h, dok meso nije sasvim mekano da ga možete zgnječiti vilicom. Po potrebi dodajte crnog vina tokom kuhanja.

Recept s Festivala Bloomsday kuharice Nevene Buljan

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 09:59