Riblji temeljac

 Berislava Picek / Hanza Media

Trebat će vam:

1 veći oslić
2 manja kokota
1 raža
ljušture kozica
korjenasto povrće
komorač
luk
češnjak
papar u zrnu

Zagreb, 180716.
Mateja Domitrovic, urednica u magazinu Dobra hrana pripremila je pravi domaci riblji temeljac od kojih je pripremila riblju juhu, temeljac za rizoto s plodovima mora i temeljac za smrzavanje i pospremanje u frizer.
Foto: Berislava Picek/ CROPIX
Berislava Picek / Hanza Media

Priprema:

Možete koristiti svu dostupnu ribu - što je šarolikiji izbor, to će temeljac biti ukusniji, no za temeljac nije potrebno kupovati skupu ribu. Ako ne znate odabrati ribu za temeljac ili lešadu, neka vam pomognu u ribarnici. Oslić, pišmolj, tabinja, list, manji kokoti i sva riba koja se koristi i za brudet bit će dobra i za temeljac. Veću ribu izrezati na komade i dodati ljušture očišćenih kozica (meso kozica sačuvati za rižoto ili tjesteninu). U lonac staviti peršin, mrkvu, celer, luk, češnjak, papar u zrnu, lovor, može i koromač te ljušture kozica. Bilo bi dobro luk najprije ispeći na plamenu ili u pećnici jer će se time dodatno pojačati okus. Kuhati dok povrće ne bude gotovo na pola, a zatim dodati ribu i kuhati oko 20 minuta. Mi nismo htjeli da se riba raskuha jer smo meso iskoristili za juhu. Procijediti temeljac i zamrznuti ga u vrećicama, plastičnim posudicama ili kalupima za led.

S ovakvim ribljim temeljcem pripremite riblju juhu i morski rižoto.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 08:57