Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- jedan poriluk
- 500 g ribljih fileta (može i smrznuti oslić ili bakalar)
- 500 g kuhanog krumpira
- čaša bijelog vina
- jaje
- pola čaše brašna
- list svježeg peršina
- čaša krušnih mrvica
Priprema
1. korak
Skuhajte ribu ili filete u malo vode, desetak minuta. Ocijedite i sačuvajte vodu u kojoj se kuhala. Kad se riba malo ohladi, usitnite je prstima na listiće, i odstranite eventualne preostale kosti.
2. korak
Pomiješajte ribu s kuhanim krumpirom koji ste ispasirali u pire. Dodajte jaja, usitnjeni poriluk, list peršina, sol i vino. Zamijesite tijesto po potrebi dodajući brašno.
3. korak
Ako je presuho, dodajte i malo vode u kojoj se kuhala riba. Oblikujte tortice rukama i uvaljajte ih u mrvice. Još malo stisnite rukama da budu tanje. Neka tijesto ne bude presuho.
4. korak
Pecite na dubokom ulju dok ne porumene s obje strane. Ocijedite na kuhinjskom papiru. Jedite toplo ili hladno uz salatu, lešo povrće ili varivo.
5. korak
Savjet: Slične polpete odnosno tortice možete napraviti od ostataka bilo koje kuhane ili pečene ribe koju ste očistili od kosti. Smjesa s krumpirom i začinima ne smije biti presuha. S mekšom se teže oblikuju popečci, ali im je okus puno bolji.