Ravna pita od jabuka sa savršenom korom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: NaN min

Broj osoba: 1

Sastojci

  • 5 Granny Smith jabuka, oguljenih i narezanih
  • 60 g smeđeg šećera
  • 60 g bijelog šećera
  • 2 žlice glatkog brašna
  • 1/4 čajne žličice soli
  • sok 1/2 limuna
  • 6 žlica maslaca
  • ZA TIJESTO:
  • 350 g glatkog brašna plus brašno za pobrašnjavanje površine
  • 1 čajna žličica soli
  • 180 g maslaca
  • 220 g masti
  • 1 žumanjak
  • 5 žlica hladne vode
  • 1 žlica alkoholnog octa

Priprema

1. korak

Zagrijte pećnicu na 190 stupnjeva. Savršena kora za pite: Pomiješajte brašno i sol u velikoj posudi. Dodajte maslac i mast. Rezačem tijesta razradite maslac i mast u brašno tako da se stvori krupica. Istucite žumanjak vilicom i dodajte u smjesu. Zatim dodajte hladnu vodu i ocat. Mijesite smjesu dok ne postane ujednačena. Prepolovite tijesto kako biste dobili dvia komada, svaki za jednu koru.

2. korak

U velikoj posudi izmiješajte jabuke, smeđi šećer, bijeli šećer, brašno, sol i sok od limuna.

3. korak

Od tijesta za savršenu koru valjkom napravite velike krugove valjajući ga od centra prema van. Budite strpljivi i nježni jer će Vam trebati vremena da skladno izvaljate tijesto.

4. korak

Ako Vam se čini da se tijesto previše lijepi za površinu na kojoj ga valjate, uzmite oštru lopaticu kako biste podigli tijesto i površinu koju se nalazi ispod tijesta posipali brašnom. Zatim nježno vratite tijesto na pobrašnjenu površinu i nastavite ga oblikovati. Zapamtite da tijesto morate valjati od centra prema van jednosmjernim potezima.

5. korak

Sa lopaticom podignite krugove od tijesta i položite ih na papir za pečenje.

6. korak

Pola smjese od jabuka nadjenite na jedan krug od tijesta, drugu polovicu smjese nadjenite na drugi krug. Preklopite krajeve kore tako da obuhvate 5-6 cm smjese od jabuka. Prekrijte pite sa komadićima maslaca

7. korak

Pecite dok nadjev ne postane zlatan i pjenast, 30 do 40 minuta. Ako vam kora prebrzo posmeđi prekrijte rubove aluminijskom folijom do kraja pečenja.

8. korak

Kada izvadite pitu iz pećnice, ostavite ju da se malo ohladi te ju izrežite rezačem za pizzu po svojoj volji.

9. korak

Jednostavna i fina pita od jabuka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 05:01