Punjeni profiterol iz mora

Prava riblja rapsodija okusa sa svim bogatstvima našeg mora - riba, masline i maslinovo ulje.

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 50 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za 10 profiterola:
  • 125 ml vode
  • 50 g maslaca
  • 75 g oštrog brašna
  • 2 jaja
  • prstohvat soli
  • Punjenje profiterola:
  • 200 g očišćenog i filetiranog bakalara
  • 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
  • mješavina svježe kosanih začina: peršin, timijan i ružmarin (prstohvat)
  • eisberg zelena salata
  • 20 fileta inćuna
  • 12 maslina
  • 100 g luka
  • 1 dl maslinovog ulja
  • aceto balsamico
  • krupna morska sol

Priprema

1. korak

Profiteroli: Vodu, maslac i sol prokuhati. Kad zakuhaju, posudu maknuti s vatre, dodati brašno i sve zajedno vratiti na vruću ploču štednjaka mješajući dok ne nastane mekana smjesa. Ostaviti ohladiti. U mlaku smjesu dodavati jaja (prethodno umućena) i miješati dok ne nastane glatka, kompaktna smjesa.

2. korak

Slastičarskom vrećicom oblikovati loptice i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 – 40 minuta (dok ne dobije zlaćanu boju). Profiterole ostaviti da se ohlade.

3. korak

Punjenje: Bakalar posoliti i popapriti, poširati u vodi dok ne bude potpuno termički obrađen (oko 5 minuta s jedne, pa s druge strane). Bakalar ohladiti, lagano ga promiješati štapnim mikserom (samo mrvicu, ne želimo dobiti paštetu, već samo kompaktnu smjesu sa komadićima ribe), dodati maslinovo ulje i začine. Dobro izmiješati žlicom i ohladiti.

4. korak

Eisberg salatu oprati pod hladnom vodom i narezati julienne (na tanke rezance). Masline izrezati na krugove, luk na tanke ploške.

5. korak

Slagati: eisberg salatu kao podlogu (začiniti je krupnom morskom solju, acetom balsamicom i maslinovim uljem), a na nju profiterol (napunjen smjesom od bakalara posipanu peršinom). U polukrug položiti inćune, između masline i luk i na kraju sve pokapati maslinovim uljem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 13:52