Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 50 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Za 10 profiterola:
- 125 ml vode
- 50 g maslaca
- 75 g oštrog brašna
- 2 jaja
- prstohvat soli
- Punjenje profiterola:
- 200 g očišćenog i filetiranog bakalara
- 50 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- mješavina svježe kosanih začina: peršin, timijan i ružmarin (prstohvat)
- eisberg zelena salata
- 20 fileta inćuna
- 12 maslina
- 100 g luka
- 1 dl maslinovog ulja
- aceto balsamico
- krupna morska sol
Priprema
1. korak
Profiteroli: Vodu, maslac i sol prokuhati. Kad zakuhaju, posudu maknuti s vatre, dodati brašno i sve zajedno vratiti na vruću ploču štednjaka mješajući dok ne nastane mekana smjesa. Ostaviti ohladiti. U mlaku smjesu dodavati jaja (prethodno umućena) i miješati dok ne nastane glatka, kompaktna smjesa.
2. korak
Slastičarskom vrećicom oblikovati loptice i peći u zagrijanoj pećnici na 180°C oko 35 – 40 minuta (dok ne dobije zlaćanu boju). Profiterole ostaviti da se ohlade.
3. korak
Punjenje: Bakalar posoliti i popapriti, poširati u vodi dok ne bude potpuno termički obrađen (oko 5 minuta s jedne, pa s druge strane). Bakalar ohladiti, lagano ga promiješati štapnim mikserom (samo mrvicu, ne želimo dobiti paštetu, već samo kompaktnu smjesu sa komadićima ribe), dodati maslinovo ulje i začine. Dobro izmiješati žlicom i ohladiti.
4. korak
Eisberg salatu oprati pod hladnom vodom i narezati julienne (na tanke rezance). Masline izrezati na krugove, luk na tanke ploške.
5. korak
Slagati: eisberg salatu kao podlogu (začiniti je krupnom morskom solju, acetom balsamicom i maslinovim uljem), a na nju profiterol (napunjen smjesom od bakalara posipanu peršinom). U polukrug položiti inćune, između masline i luk i na kraju sve pokapati maslinovim uljem.