Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45min min
Broj osoba: 4 – 6
Sastojci
- 400 g lungić (svinjski file)
- 2-3. (tanke šnite)pršuta ili pancete
- 2. glavice crvenog luka
- 1. crvena-rog-paprika
- 5 česna češnjaka
- 1 dl goveđeg temeljca
- 1 dl povrtnog temeljca
- 1 dl bijelog vina (graševina)
- 10 suhih šljiva
- 2. žlice kiselog vrhnja
- 40 g maslaca
- sol
- vegeta
- majčina dušica-timijan
- ulje
Priprema
1. korak
1. Lungić očistiti od žilica, izdubiti kuhačom rupu kroz sredinu, te prstima proširiti kako bi mogli lakše puniti nadjevom.
2. korak
2. NADJEV: Na maslacu popržiti 1. glavicu sitno nasjeckanog luka, dodati 5 česna češnjaka (narezanih na ploške), zatim pola crvene rog paprike(narezane na kockice). Kratko pirjati i dodati 4 suhe šljive(sitno narezane). Dodati 1dl goveđeg temeljca, timijan i po potrebi soli. Kuhati dok se ne zgusne tekučina.
3. korak
3. Lungić napunimo nadjevom. Zatim u tavi na ulju kratko i na jakoj vatri ispečemo lungič sa svih strana, da se vanjske pore zatvore, a iznutra ostane sočno. peći da dobije zlatnu boju. -tavu sa uljem od pečenja ostaviti, trebat će za pravljenje umaka kasnije.
4. korak
4. Lungić omotati sa 2-3 tanke šnite pršuta ili pancete, te položiti u pekač. Oko mesa sipati 1dl vruče vode, 1dl bijelog vina(graševina), 4 suhe šljive staviti u tekučinu. Malo posoliti tekučinu i dobro prekriti alu folijom. Peči u zagrijanoj pečnici na 180C oko 30minuta. Nakon prvih 15 minuta pečenja, okrenuti meso i peći ostalih 15 minuta. Zatim vratiti na početnu stranu, skloniti foliju i peći još 3-4 min. da dobije boju.
5. korak
5. Meso izvaditi iz pekača na tanjur i dobro omotati folijom da se ne suši i ostane toplo.
6. korak
6. Na tavi u kojoj smo na početku kratko pekli lungić, stavimo pržiti 1 glavicu sitno nasjeckanog luka, dodamo 1dl povrtnog temeljca. Kuhamo dok luk ne omeša i dok se karamelizirani dio od pečenja ne otopi (daje umaku smeđu boju). Iz pekača istresemo u tavu tekučinu od vina, vode i šljive. Kratko prokuhamo da se sve poveže. Po potrebi i ukusu dodati soli i vegete. na kraju dodati majčinu dušicu-timijan.
7. korak
7. Umak izraditi štapnim mikserom. Dodati 2. žlice kiselog vrhnja i 2. suhe šljive, te još izmiksati.
8. korak
8. Meso vratiti u pekač, oko njega sipati umak od pečenja, vina i šljiva.
9. korak
Za prilog možete poslužiti pire krumpir, rižu, po želji tko šta voli…
Ovako pripremljen lungić,iznenadit će vas povezanim okusima.