Punjeni lungić u umaku od vina i suhih šljiva

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 45min min

Broj osoba: 4 – 6

Sastojci

  • 400 g lungić (svinjski file)
  • 2-3. (tanke šnite)pršuta ili pancete
  • 2. glavice crvenog luka
  • 1. crvena-rog-paprika
  • 5 česna češnjaka
  • 1 dl goveđeg temeljca
  • 1 dl povrtnog temeljca
  • 1 dl bijelog vina (graševina)
  • 10 suhih šljiva
  • 2. žlice kiselog vrhnja
  • 40 g maslaca
  • sol
  • vegeta
  • majčina dušica-timijan
  • ulje

Priprema

1. korak

1. Lungić očistiti od žilica, izdubiti kuhačom rupu kroz sredinu, te prstima proširiti kako bi mogli lakše puniti nadjevom.

2. korak

2. NADJEV: Na maslacu popržiti 1. glavicu sitno nasjeckanog luka, dodati 5 česna češnjaka (narezanih na ploške), zatim pola crvene rog paprike(narezane na kockice). Kratko pirjati i dodati 4 suhe šljive(sitno narezane). Dodati 1dl goveđeg temeljca, timijan i po potrebi soli. Kuhati dok se ne zgusne tekučina.

3. korak

3. Lungić napunimo nadjevom. Zatim u tavi na ulju kratko i na jakoj vatri ispečemo lungič sa svih strana, da se vanjske pore zatvore, a iznutra ostane sočno. peći da dobije zlatnu boju. -tavu sa uljem od pečenja ostaviti, trebat će za pravljenje umaka kasnije.

4. korak

4. Lungić omotati sa 2-3 tanke šnite pršuta ili pancete, te položiti u pekač. Oko mesa sipati 1dl vruče vode, 1dl bijelog vina(graševina), 4 suhe šljive staviti u tekučinu. Malo posoliti tekučinu i dobro prekriti alu folijom. Peči u zagrijanoj pečnici na 180C oko 30minuta. Nakon prvih 15 minuta pečenja, okrenuti meso i peći ostalih 15 minuta. Zatim vratiti na početnu stranu, skloniti foliju i peći još 3-4 min. da dobije boju.

5. korak

5. Meso izvaditi iz pekača na tanjur i dobro omotati folijom da se ne suši i ostane toplo.

6. korak

6. Na tavi u kojoj smo na početku kratko pekli lungić, stavimo pržiti 1 glavicu sitno nasjeckanog luka, dodamo 1dl povrtnog temeljca. Kuhamo dok luk ne omeša i dok se karamelizirani dio od pečenja ne otopi (daje umaku smeđu boju). Iz pekača istresemo u tavu tekučinu od vina, vode i šljive. Kratko prokuhamo da se sve poveže. Po potrebi i ukusu dodati soli i vegete. na kraju dodati majčinu dušicu-timijan.

7. korak

7. Umak izraditi štapnim mikserom. Dodati 2. žlice kiselog vrhnja i 2. suhe šljive, te još izmiksati.

8. korak

8. Meso vratiti u pekač, oko njega sipati umak od pečenja, vina i šljiva.

9. korak

Za prilog možete poslužiti pire krumpir, rižu, po želji tko šta voli…

Ovako pripremljen lungić,iznenadit će vas povezanim okusima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
09. travanj 2024 16:53