Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 35 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 4 očišćene pastrve (svaka oko 200 g)
- 200 g vrganja
- 50 g luka
- 3 češnja češnjaka
- žlica fino sjeckanog svježeg peršina
- 1/2 dcl maslinova ulja
Priprema
1. korak
Pastrvu pažljivo očistite i izvadite joj kost, tako da je što manje oštetite. Vrganje narežite i propirjajte na luku, zajedno s češnjakom i peršinom. Kada su vrganji gotovi, njima napunite pastrve.
2. korak
Tako punjene pastrve mogu se peći na roštillju ili na grill tavi. Ako imate prilike za roštilj, pastrve stavite peći na zagrijanu rešetku. Dok se peku, često ih premazujte uljem.
3. korak
Ako se ipak odlučite za tavu, zagrijte ulje na umjerenoj temperaturi pa ih pecite dok ne porumene s obje strane. Pečene pastrve servirajte uz kuhani krumpir koji ste posuli peršinom.
4. korak
Savjet: Pastrva je, prema nutricionistima, idealno mesno jelo. Sadrži malo kolesterola i često se nađe na jelovniku različitih dijeta. Ništa manje zanimljiva je i njezina dimljena verzija. Zbog dimljenog okusa i čvrstog mesa idealna je za hladna predjela, primjerice na kanapeima, ili ju pomiješajte s rikolom kao salatu. Izvrsna je i za umake uz tjesteninu.