Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 2 sata min
Broj osoba: 10 – 12
Sastojci
- 1 šalica svježih jagoda nascjeckanih na kockice
- ¼ šalice smeđeg šećera
- ¼ šalice vode
- 1 žlica kukuruznog škroba
- 1½ šalica maslaca, na sobnoj temperaturi
- 225 grama sirnog namaza
- 2 šalice smeđeg šećera
- 6 jaja, na sobnoj temperaturi
- 3 šalice glatkog brašna
- 2 žličice ekstrakta od vanilije
- prstohvat soli
- šećer u prahu za dekoraciju (po želji)
Priprema
1. korak
1) Priprema nadjeva od jagoda: u tavici za umake prokuhati nasjeckane jagode, 1/4 šalice smeđeg šećera, 1/4 šalice vode i 1 žlicu kukuruznog škroba. Neprestano miješati dok smjesa ne postane veoma gusta. Pustiti da se ohladi do sobne temperature. 2) Zagrijati pećnicu na 170 stupnjeva celzijusa. Kalup za kolač u obliku vijenca namastiti i pobrašniti. 3) Priprema tijesta od sira: miksati sirni namaz i omekšali maslac dok smjesa ne postane jednolična i meka (otprilike 2 min). Dodati 2 šalice smeđeg šećera i nastaviti miksati. Dodavati jaje jedno po jedno, prije nego što dodate sljedeće jaje dobro izmiksati prethodno. Potom postepeno dodavati brašno u smjesu i naposljetku dodati 2 žličice ekstrakta od vanilije i prstohvat soli – sve dobro izmiksati. 4) U pripremljeni kalup izliti dvije trećine smjese za tijesto. Po sredini kalupa sa žlicom napraviti mali „kanalić“ udaljen barem 2 cm od ruba (unutrašnjeg i vanjskog) kalupa. U „kanalić“ ravnomjerno rasporediti ohlađeni nadjev od jagoda. S ostatkom tijesta nježno prekriti smjesu u kalupu. 5) Peći sat i 15 min ili sat i 30 min (ovisno i pećnici). Kolač je gotov kada u sredinu upiknete nožić i izvadite ga van čistog! Ostaviti 15 izvan pećnice u kalupu da se ohladi i onda ga servirati. 6) Po želji kolač-vijenac možete posipati šećerom u prahu (kao na slici).
Mekana tekstura tijesta od sira s osvježavajućim punjenjem od jagoda u veoma jednostavnom receptu. Sočni kolač od sira sa jagodama koje nagovještaju toplije dane i mame na još!