Prežgana juha

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 25 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 30 g brašna
  • 40 g masti
  • lovorov list
  • vode
  • sol

Priprema

1. korak

Na masti popržite brašno do svijetlosmeđe boje pa polako dolijevajte litru hladne vode kako se ne bi stvorile grudice od zaprške.

2. korak

Dodajte lovorov list, posolite i kuhajte oko 20 minuta.

3. korak

Prežganu juhu možete poslužiti s razmućenim jajetom koje se uz miješanje zakuha u juhu ili s poprženim kockicama kruha.

4. korak

Savjet: Zapršku za ajnpren juhu možete napraviti od integralnog pšeničnog brašna, ali pripazite da brašno ne pržite dugo ni na previsokoj temperaturi, odnosno nemojte previše zagrijati posudu. Prežgana juha u našem je narodu poznata kao “narodni” lijek (u tom slučaju treba izbaciti masnoću) za crijevne viroze i želučane tegobe, kao i za oporavak nakon “burne noći” u kojoj se malo više popilo. No, ona ne mora služiti samo u medicinske svrhe. Ako vas ova klasična prežgana juha previše podsjeća na probleme sa želucem, možete je obogatiti pa u nju umutiti jaje ili dodati kiselo vrhnje. Volite li jači okus, na masti možete popržiti i malo češnjaka ili luka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. ožujak 2024 08:23