Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 3 velika batata
- 2 velika pastrnaka
- 2 dl ulja za prženje
- grančica ružmarina
- sol
- za majonezu:
- 2 velika žumanjka
- 3 žlice limunova soka
- četvrt žličice soli
- vršak noža bijelog papra
- šalica dobrog ulja
Priprema
1. korak
Žumanjke istucite sa soli i paprom, najbolje ručno, pjenjačom. Ulje ulijevajte postupno, u tankom mlazu, po nekoliko kapi. Tucite dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte nekoliko kapi limunova soka i nastavite cijelo vrijeme tući, naizmjence dodajući ulje i limunov sok.
2. korak
Važno je samo da se emulzija ulja i žumanjaka ne počne odvajati, što ćete spriječiti vrlo postupnim dodavanjem ulja i neprestanim miješanjem. Kada dodate cijelu količinu ulja i limunova soka, provjerite začine i stavite hladiti majonezu.
3. korak
Ogulite batate i pastrnak pa ih narežite na dugačke tanke prutiće. Sitno nasjeckajte ružmarin i njime natrljajte povrće. U dubokoj tavi dobro zagrijte ulje. Pecite prutiće povrća u nekoliko tura, pazeći da u jednoj ne pečete previše jer će se tako više kuhati nego peći.
4. korak
Hrskavost ćete postići manjom količinom povrća u ulju. Solite ih čim ih izvadite iz ulja. Ostavite da se ocijedi na kuhinjskom papiru dok pripremate salatu.Poslužite s majonezom i matovilcem.