Pomfrit od batata i pastrnaka

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 3 velika batata
  • 2 velika pastrnaka
  • 2 dl ulja za prženje
  • grančica ružmarina
  • sol
  • za majonezu:
  • 2 velika žumanjka
  • 3 žlice limunova soka
  • četvrt žličice soli
  • vršak noža bijelog papra
  • šalica dobrog ulja

Priprema

1. korak

Žumanjke istucite sa soli i paprom, najbolje ručno, pjenjačom. Ulje ulijevajte postupno, u tankom mlazu, po nekoliko kapi. Tucite dok se ne zgusne. Nakon toga dodajte nekoliko kapi limunova soka i nastavite cijelo vrijeme tući, naizmjence dodajući ulje i limunov sok.

2. korak

Važno je samo da se emulzija ulja i žumanjaka ne počne odvajati, što ćete spriječiti vrlo postupnim dodavanjem ulja i neprestanim miješanjem. Kada dodate cijelu količinu ulja i limunova soka, provjerite začine i stavite hladiti majonezu.

3. korak

Ogulite batate i pastrnak pa ih narežite na dugačke tanke prutiće. Sitno nasjeckajte ružmarin i njime natrljajte povrće. U dubokoj tavi dobro zagrijte ulje. Pecite prutiće povrća u nekoliko tura, pazeći da u jednoj ne pečete previše jer će se tako više kuhati nego peći.

4. korak

Hrskavost ćete postići manjom količinom povrća u ulju. Solite ih čim ih izvadite iz ulja. Ostavite da se ocijedi na kuhinjskom papiru dok pripremate salatu.Poslužite s majonezom i matovilcem.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:03