Pohana cvjetača u pikantnom umaku

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 30 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 veća cvjetača
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • 150 g krušnih mrvica
  • 1 limun
  • dl majoneze
  • 2 žlice ajvara
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • sol i papar

Priprema

1. korak

Odvojite cvjetaču na manje cvjetove pa ih blanširajte u vodi u koju ste dodali malo limunova soka. Potom ih naglo uronite u hladnu vodu, pa pustite da se dobro ocijede na platnenom ubrusu.

2. korak

Ohlađene cvjetiće uvaljajte u brašno, jaja i mrvice te pržite u dubokom ulju. U drugu posudu stavite majonezu pa dodajte ajvar, sol, papar i nekoliko kapi limunova soka te sve dobro promiješajte.

3. korak

Na kraju dodajte još malo kiselog vrhnja i miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. Kad cvjetovi dobiju zlatnožutu boju, izvadite ih na papirnate ubruse da upiju višak masnoće. Umak koristite kao podlogu, pa na njega složite pohane cvjetove.

4. korak

Savjet: Kada kupujete cvjetaču, birajte onu koja ima bijelu glavicu i čvrsto priljubljene cvjetove koje izvana okružuju svijetlozeleni listovi. Glavica okružena s više debljih listova bolje je zaštićena. Nemojte kupovati cvjetaču koja ima manje crne ili veće smeđe mrlje te razdvojene cvjetove, a ako je kupujete zamotanu u foliju, provjerite donji dio stabljike da nije žut, mekan ili osušen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 10:58