Pite od sira i poriluka

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 10 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 150 g kukuruznog brašna
  • 150 g oštrog pšeničnog brašna
  • 100 g maslaca
  • žličica soli
  • pola žličice slatke paprike
  • pola šalice vrhnja
  • Za punjenje:
  • veliki poriluk ili dva manja
  • žlica maslaca
  • tri žlice maslinova ulja
  • 100 g slanine
  • žlica senfa
  • žličica kurkume
  • sol, papar
  • vezica svježeg vlasca
  • šalica svježeg sira ili skute
  • 1 jaje

Priprema

1. korak

Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac usitnjen rukama, pospite paprikom, pa umiješajte vrhnje. Rukama zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodajte malo vode ili stepka, a ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna.

2. korak

Tijesto oblikujte u kuglu, umotajte plastičnom folijom (ili običnom vrećicom) pa stavite u hladnjak dok pripremite smjesu.

3. korak

Tijesto u njemu može stajati dva dana, a može se i smrzavati, pa ga je vrlo praktično zamijesiti unaprijed, kad imate vremena.

4. korak

Na maslacu pirjajte poriluk izrezan na ploške. Dodaje mu kockice slanine, pa pirjajte dok poriluk sasvim ne omekša. Pustite da se malo ohladi pa dodajte sir ili skutu, nasjeckani vlasac, jaje i začine. Kušajte smjesu da provjerite je li dovoljno začinjena.

5. korak

Razvaljajte tijesto tanko, oko 3 mm debljine. Tijestom obložite više manjih keramičkih kalupa ili jedan veliki (limeni, silikonski, kakve god koristite).

6. korak

Dno tijesta izbodite vilicom, pa kalup napunite smjesom. Pecite u zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) oko 25 minuta, ili dok pite lijepo ne porumene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 15:02