Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 10 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Za tijesto:
- 150 g kukuruznog brašna
- 150 g oštrog pšeničnog brašna
- 100 g maslaca
- žličica soli
- pola žličice slatke paprike
- pola šalice vrhnja
- Za punjenje:
- veliki poriluk ili dva manja
- žlica maslaca
- tri žlice maslinova ulja
- 100 g slanine
- žlica senfa
- žličica kurkume
- sol, papar
- vezica svježeg vlasca
- šalica svježeg sira ili skute
- 1 jaje
Priprema
1. korak
Pomiješajte brašno i sol. Dodajte maslac usitnjen rukama, pospite paprikom, pa umiješajte vrhnje. Rukama zamijesite tijesto. Ako je presuho, dodajte malo vode ili stepka, a ako je previše ljepljivo, dodajte malo brašna.
2. korak
Tijesto oblikujte u kuglu, umotajte plastičnom folijom (ili običnom vrećicom) pa stavite u hladnjak dok pripremite smjesu.
3. korak
Tijesto u njemu može stajati dva dana, a može se i smrzavati, pa ga je vrlo praktično zamijesiti unaprijed, kad imate vremena.
4. korak
Na maslacu pirjajte poriluk izrezan na ploške. Dodaje mu kockice slanine, pa pirjajte dok poriluk sasvim ne omekša. Pustite da se malo ohladi pa dodajte sir ili skutu, nasjeckani vlasac, jaje i začine. Kušajte smjesu da provjerite je li dovoljno začinjena.
5. korak
Razvaljajte tijesto tanko, oko 3 mm debljine. Tijestom obložite više manjih keramičkih kalupa ili jedan veliki (limeni, silikonski, kakve god koristite).
6. korak
Dno tijesta izbodite vilicom, pa kalup napunite smjesom. Pecite u zagrijanoj pećnici (180 stupnjeva) oko 25 minuta, ili dok pite lijepo ne porumene.