Pita s lukom i pinjolima

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • paketić lisnatog tijesta
  • 750 g luka
  • 3 žlice ulja
  • 150 g pinjola
  • grančica svježeg timijana
  • sol, papar
  • malo kozjeg sira

Priprema

1. korak

Ogulite luk i sav narežite na vrlo tanke ploške. U dubokoj tavi zagrijte ulje, pa na njega bacite luk. Posolite, poklopite i pustite da uvene.

2. korak

Nakon toga smanjite vatru, dodajte listiće timijana i pustite da se dugo pirja, oko 40 minuta. Povremeno miješajte da ne zagori.

3. korak

Smjesa od luka treba se pirjati dok ne postane sasvim kompaktna, kremasta i počne se pomalo karamelizirati. Na kraju dodajte svježe mljeven papar, malo naribanog tvrdog kozjeg sira i grubo sjeckane pinjole.

4. korak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva.

5. korak

Razvaljajte lisnato tijesto i izrežite ga na kvadrate željene veličine. U sredini svakog kvadrata čašom utisnite udubinu u koju ćete staviti smjesu. Lim za pečenje obložite masnim papirom, pa na njega položite tijesto.

6. korak

Premažite kvadrate maslinovim uljem i pospite s još malo ribanog sira. Udubine napunite smjesom od luka. Stavite peći na 180 dok ne potamni, a tijesto se napuhne i postane hrskavo, dvadesetak minuta. Poslužite toplo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:21