Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 40 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- paketić lisnatog tijesta
- 1 kg žutog luka
- žlica masti
- dvije šnite slanine
- žlica meda
- 0,5 dl dobre rakije
- sol, papar, crvena paprika
- desetak listića svježe kadulje
- pola šalice ribanog sira ili usitnjene fete
Priprema
1. korak
Luk izrežite na vrlo tanke ploške. U širokoj tavi na masti dugo pirjajte luk. Dodajte i kockice slanine. Posolite i miješajte da vam ne zagori. Kad luk uvene, dodajte i rakiju.
2. korak
Nastavite pirjati dok luk sasvim ne omekša, i počne se karamelizirati. To će trajati dosta dugo, barem pola sata.
3. korak
Kad luk postane zlatna ravnomjerna smjesa, dodajte i žlicu meda. Popaprite i po želji dodajte ljute paprike i sitno sjeckanu svježu kadulju. Pustite da se malo ohladi.
4. korak
Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.
5. korak
Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite četvrtasti lim za pečenje obložen masnim papirom. Pripazite da vam tijesto pokriva i malo ruba lima, da smjesa ne bi curila. Smjesu od luka rasporedite po tijestu. Pospite s malo ribanog mekšeg sira. Pecite oko pola sata, dok lijepo ne porumeni.
6. korak
Savjet: Smjesa od luka s malo meda i dosta kadulje, pikantno začinjena, odlična je podloga za pivo.