Pita od luka i kadulje

Težina pripreme: srednje

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • paketić lisnatog tijesta
  • 1 kg žutog luka
  • žlica masti
  • dvije šnite slanine
  • žlica meda
  • 0,5 dl dobre rakije
  • sol, papar, crvena paprika
  • desetak listića svježe kadulje
  • pola šalice ribanog sira ili usitnjene fete

Priprema

1. korak

Luk izrežite na vrlo tanke ploške. U širokoj tavi na masti dugo pirjajte luk. Dodajte i kockice slanine. Posolite i miješajte da vam ne zagori. Kad luk uvene, dodajte i rakiju.

2. korak

Nastavite pirjati dok luk sasvim ne omekša, i počne se karamelizirati. To će trajati dosta dugo, barem pola sata.

3. korak

Kad luk postane zlatna ravnomjerna smjesa, dodajte i žlicu meda. Popaprite i po želji dodajte ljute paprike i sitno sjeckanu svježu kadulju. Pustite da se malo ohladi.

4. korak

Pećnicu zagrijte na 180 stupnjeva.

5. korak

Razvaljajte lisnato tijesto i njime obložite četvrtasti lim za pečenje obložen masnim papirom. Pripazite da vam tijesto pokriva i malo ruba lima, da smjesa ne bi curila. Smjesu od luka rasporedite po tijestu. Pospite s malo ribanog mekšeg sira. Pecite oko pola sata, dok lijepo ne porumeni.

6. korak

Savjet: Smjesa od luka s malo meda i dosta kadu­lje, pikantno začinjena, odlična je podloga za pivo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 08:45