Težina pripreme: jako lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- Za tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 150 g maslaca
- 3-4 žlice zrnja maka
- malo soli
- 6 žlica vode
- 2 žlice kiselog vrhnja
- Nadjev:
- 3 žlice maslinova ulja
- 2 glavice celera,
- jedan veći paštrnak
- jedna veća mrkva
- 2 jaja
- 1 dl slatkog vrhnja
- žličica kurkume
- pola žličice kumina
- sol, papar
- glavica ljubičastog luka
Priprema
1. korak
Maslac usitnite prstima, dodajte ga brašnu pa zamijesite tijesto od svih sastojaka. Ako je presuho, dodajte još malo vode.
2. korak
Kuglu tijesta umotajte u plastičnu foliju ili vrećicu pa ostavite u hladnjaku dok pripremate smjesu za punjenje pite.
3. korak
Zagrijte pećnicu na 180°C.
4. korak
Nasjeckano korjenasto povrće podliveno s malo vode pirjajte na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša.
Tada ga premjestite u blender, dodajte dva jaja, vrhnje i začine, pa sve izmiksajte u glatku kremu. Po želji dodajte još maslinova ulja.
5. korak
Razvaljajte tijesto pa njime obložite namašten i pobrašnjen kalup za pitu. Nabockajte ga vilicom i napunite pireom od korjenastog povrća.
6. korak
Luk narežite na tanke ploške pa njima odozgo ukrasite pitu. Pecite 30-40 minuta. Pustite da se sasvim ohladi prije rezanja.