Pita od celera i paštrnaka s lukom

Težina pripreme: jako lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • Za tijesto:
  • 300 g glatkog brašna
  • 150 g maslaca
  • 3-4 žlice zrnja maka
  • malo soli
  • 6 žlica vode
  • 2 žlice kiselog vrhnja
  • Nadjev:
  • 3 žlice maslinova ulja
  • 2 glavice celera,
  • jedan veći paštrnak
  • jedna veća mrkva
  • 2 jaja
  • 1 dl slatkog vrhnja
  • žličica kurkume
  • pola žličice kumina
  • sol, papar
  • glavica ljubičastog luka

Priprema

1. korak

Maslac usitnite prstima, dodajte ga brašnu pa zamijesite tijesto od svih sastojaka. Ako je presuho, dodajte još malo vode.

2. korak

Kuglu tijesta umotajte u plastičnu foliju ili vrećicu pa ostavite u hladnjaku dok pripremate smjesu za punjenje pite.

3. korak

Zagrijte pećnicu na 180°C.

4. korak

Nasjeckano korjenasto povrće podliveno s malo vode pirjajte na maslinovu ulju dok sasvim ne omekša.

Tada ga premjestite u blender, dodajte dva jaja, vrhnje i začine, pa sve izmiksajte u glatku kremu. Po želji dodajte još maslinova ulja.

5. korak

Razvaljajte tijesto pa njime obložite namašten i pobrašnjen kalup za pitu. Nabockajte ga vilicom i napunite pireom od korjenastog povrća.

6. korak

Luk narežite na tanke ploške pa njima odozgo ukrasite pitu. Pecite 30-40 minuta. Pustite da se sasvim ohladi prije rezanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
02. svibanj 2024 10:43