Pileći rižoto s tikvicama

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 40 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 1 l pilećeg temeljca
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 1 manji komad slanine ili pancete
  • 4 mala fileta pilećih prsiju
  • 2 manja luka
  • 2 češnja češnjaka
  • 2 tikvice
  • 1/2 šalice riže za rižoto
  • pola šalice suhog bijelog vina
  • lovorov list

Priprema

1. korak

U većoj posudi zagrijte malo maslinova ulja. Sitno nasjeckajte pancetu ili dimljenu slaninu i i popržite na maslinovu ulju. Narežite luk na sitno i dodajte panceti.

2. korak

Kad se luk malo zažuti, a pance­ta pusti sok dodajte sitno nasjeckanu piletinu na kockice, a potom i protisnuti češnjak i lovorov list.

3. korak

Tikvice dobro operite (ogulite ako nisu domaće) i narežite ih na što tanje krugove. Dodajte ih piletini i kratko pirjajte na laganoj vatri.

4. korak

Potom umiješajte rižu, malo pojačajte vatru i miješajte kako se riža ne bi primila za dno. Kad ste je popržili dodajte vino i pustite da malo ispari. Zalijevajte temeljcem postepeno, tako da posve ne ispari prije nego što nadolijete.

5. korak

Ovaj postupak trebao bi trajati petnaestak minuta, odnosno dok riža ne omekša. Četvrtinu šalice temeljca ostavite za kraj. Maknite s plamena, zalijte, ostavite minutu, dvije poklopljeno. Poslužite odmah kako riža ne bi upila svu tekućinu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 14:13