Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 25 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 200 g očišćenih dagnji
- pola kilograma bijele ribe
- 2 srednje velike mrkve
- 2 manja korijena peršina
- 1/4 korijena celera
- glavica luka
- 3 režnja češnjaka
- lovorov list
- žlica maslaca
- 2 žlice kiselog vrhnja
- 2 žumanjka
- list peršina
- papar u zrnu
- malo čilija
Priprema
1. korak
U veću posudu dodati korjenasto povrće, luk, češnjak i sve preliti vodom (oko litre). Kuhati na srednje jakoj vatri dok povrće ne omekša. Tada dodati i ribu, papar u zrnu i lovor.
2. korak
Posoliti, začiniti ljutom paprikom i više ne dolijevati vodu. Kad je riba kuhana, (ovisno o vrsti i veličini ribe, ali približno petnaest minuta) pažljivo je izvaditi. Procijediti juhu. Odvojite riblje meso od kosti.
3. korak
Dagnje ubacite u novu posudu i stavite na vatru tek toliko dugo da se otvore. Odvojite meso od ljuštura. Na maslacu u tavi pirjajte očišćene dagnje oko pet minuta. Podlijte juhom u koju ste dodali očišćenu ribu, pa dodajte i žumanjke.
4. korak
Dobro promiješajte i provjerite začine. Kuhajte još nekoliko minuta na laganoj vatri. Tada dodajte ljutu papriku i vrhnje. Po želji sve možete posuti usitnjenim listom peršina.
5. korak
Savjet: Zbog dekorativnosti nekoliko školjki možete ostaviti u otvorenim ljušturama.