Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 70 min
Broj osoba: 2-4
Sastojci
- 2 kg ljubičastog luka
- 1,5 kg šećera
- 100 g grožđica
- 2 ljute papričice
- 4 lista lovora
- 10 cijelih klinčića
- 500 ml bijelog vina
- 500 ml vinskog octa
Priprema
1. korak
Luk očistite, prepolovite glavice pa ih izrežite na vrlo tanke listiće.
2. korak
Pomiješajte luk sa šećerom i posudu poklopite pa ostavite stajati sat vremena.
3. korak
Dodajte ostale sastojke i kuhajte do vrenja, smanjite plamen pa najprije uz povremeno miješanje, a potom uz stalno, kuhajte otprilike sat vremena, dok ne ispari suvišna tekućina.
4. korak
Pekmezom napunite vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i zatvorite ih limenim
poklopicima. Okrenite ih naopako, pa nakon pet minuta vratite u prvotni položaj.
Priprema: Mateja Domitrović
Snima: Berislava Picek