Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 12 glavica ljubičastog luka, podjednake veličine
- 2 jušne žlice maslaca
- 2 dcl pilećeg ili povrtnog temeljca
- 1 dcl suhog crnog vina
- 200 g špeka
- 2 rebra lisnatog celera, nasjeckanog
- svježe mljeveni papar
- 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
- 1 šaka mišancije
- 2 šnite bijelog kruha, narezanog na kockice i proprženog
- sol i papar
- maslinovo ulje
- 10 dag naribanog tvrdog kozjeg sira
- mala konzerva crvenog graha
Priprema
1. korak
Glavice luka ogulite, poprečno im odrežite gornji i donji dio te ga izdubite tako da ostavite 2 do 3 zadnja sloja. U širokoj plitkoj zdjeli, na srednjoj vatri, otopite maslac te na njega posložite luk. Pirjajte ne miješajući 5 minuta. Pomiješajte temeljac i malo prošeka te ga prelijte preko luka. Kuhajte na laganoj vatri dok luk ne omekša i dok se tekućina ne reducira na pola.
2. korak
U tavici popržite špek te ga zatim izvadite i ostavite postrani, a masnoću od pečenja iskoristite za prženje kockica kruha. Ako fali masnoće, dodajte maslaca. Nakon kruha propirjajte ostatak luka, listove celera i češnjak.
3. korak
Mišanciju očistite, blanširajte te dodajte u zdjelu. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli te dodajte šaku graha iz konzerve i fino ribani sir. Malo posolite (vrlo malo) i popaprite. Dodajte temeljac da sve poveže. Glavice luka napunite filom, složite u posudu (prethodno namašćenu) te pecite na 180 stupnjeva pola sata.