Pečeni punjeni luk

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 45 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 12 glavica ljubičastog luka, podjednake veličine
  • 2 jušne žlice maslaca
  • 2 dcl pilećeg ili povrtnog temeljca
  • 1 dcl suhog crnog vina
  • 200 g špeka
  • 2 rebra lisnatog celera, nasjeckanog
  • svježe mljeveni papar
  • 3 češnja češnjaka, sitno nasjeckanog
  • 1 šaka mišancije
  • 2 šnite bijelog kruha, narezanog na kockice i proprženog
  • sol i papar
  • maslinovo ulje
  • 10 dag naribanog tvrdog kozjeg sira
  • mala konzerva crvenog graha

Priprema

1. korak

Glavice luka ogulite, poprečno im odrežite gornji i donji dio te ga izdubite tako da ostavite 2 do 3 zadnja sloja. U širokoj plitkoj zdjeli, na srednjoj vatri, otopite maslac te na njega posložite luk. Pirjajte ne miješajući 5 minuta. Pomiješajte temeljac i malo prošeka te ga prelijte preko luka. Kuhajte na laganoj vatri dok luk ne omekša i dok se tekućina ne reducira na pola.

2. korak

U tavici popržite špek te ga zatim izvadite i ostavite postrani, a masnoću od pečenja iskoristite za prženje kockica kruha. Ako fali masnoće, dodajte maslaca. Nakon kruha propirjajte ostatak luka, listove celera i češnjak.

3. korak

Mišanciju očistite, blanširajte te dodajte u zdjelu. Sve sastojke pomiješajte u zdjeli te dodajte šaku graha iz konzerve i fino ribani sir. Malo posolite (vrlo malo) i popaprite. Dodajte temeljac da sve poveže. Glavice luka napunite filom, složite u posudu (prethodno namašćenu) te pecite na 180 stupnjeva pola sata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:06