Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 1:30 min
Broj osoba: 3 – 4
Sastojci
- 1.75 kg piletine
- 1 kom limun, prerezan
- 2 kom crvenog luka, narezanog na četvrtine
- 2 kom mrkve, oguljene i narezane na veće komade
- par svježe nasjeckanih listova metvice
- maslinovo ulje
- 1 čajna žličica mljevenog kima
- 200 g dobro ocijeđene i krupno nasjeckane pečene crvene paprike iz staklenke
- 1 čajna žličica mljevene crvene paprike
- 1 žlica mljevenog korijandera
- 250 g kuskusa
- ekstra djevičansko maslinovo ulje
Priprema
1. korak
Za ovo je jelo najbolje koristiti domaće uzgojenu piletinu ili najkvalitetniju perad koju si možete priuštiti. Možete ga poslužiti sa umakom od metvice.
2. korak
Zagrijte pećnicu na 200 °C. Na dasci za rezanje križno prorežite meso sa oštrim nožem kako bi bilo bolje začinjeno te kako bi se piletina brže ispekla.
3. korak
Stavite polovice limuna u pile, natrljajte kožu pileta sa maslinovim uljem, soli, paprom i kimom. Stavite pile u lim za pečenje u već zagrijanu pećnicu.
4. korak
Nakon 15 minuta pečenja, snizite temperaturu na 180°C i dodajte luk i mrkvu u lim za pečenje zajedno sa piletinom. Pecite još sat vremena te povremeno protresite lim dok piletina nije pečena.(Piletina je pečena kad se meso lako odvaja od kostiju.)
5. korak
Pažljivo premjestite piletinu na tanjur i prekrijte ju folijom kako bi zadržali toplinu. Premjestite povrće na dasku za rezanje i krupno ga narežite. Stavite ga u lim za pečenje u kojem se prethodno pekla piletina zajedno sa 500 ml vode te kuhačom sastružite komade povrća s dna lima. Držite lim na vatri sve dok voda ne proključa.
6. korak
Dodajte nasjeckanu papriku, mljevenu papriku, korijander i kuskus. Izvucite polovice limuna iz pileta i iscijedite njegov sok u lim. Kada voda proključa isključite vatru i pustite da odstoji 5 minuta kako bi kuskus upio preostalu vodu. Lagano vilicom promiješajte kuskus i pospite ga nasjeckanom metvicom i ekstra djevičanskim maslinovim uljem.
7. korak
Prerežite piletinu te ju servirajte na tanjuru uz povrće pomiješano sa kuskusom.
Pečena piletina sa kuskusom i mnogo povrća i začina.