Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 30 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- 8 malih glavica cikorije ili endivije
- 8 šnita šunke ili mekše slanine
- 2 žlice maslaca
- 2 žlice brašna
- žlice mlijeka
- šalica naribanog tvrdog sira
- pola šalice parmezana
- sol, papar
- malo ribanog indijskog oraščića
Priprema
1. korak
Oprane glavice cikorije blanširajte u puno slane vode, samo dok ne omekšaju, oko pet minuta. Pripremite maslacem premazanu posudu za pečenje.
2. korak
Dvije žlice maslaca otopite na lakšoj vatri, pa dodajte brašno i miješajte dok smjesa ne postane kremasta i malo potamni.
3. korak
Ulijte mlijeko konstantno miješajući, pazeći da se ne zgruda. Dodajte naribani sir i parmezan, posolite i popaprite, a po želji naribajte i malo muškatnog oraščića.
4. korak
Glavice endvije ili cikorije umotajte u listove šunke ili slanine, pa položite u posudu za pečenje. Prelijte umakom od sira i pospite sjeckanim peršinom. Zapecite kratko u pećnici na 180 stupnjeva, dok ne porumeni desetak minuta.
5. korak
Savjet: Ako želite ekstra hrskavu koricu, nakon što endivije prelijte umakom od sira obilno ih pospite krušnim mrvicama pa zapecite.