Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: NaN min
Broj osoba: 1
Sastojci
- 1.5 kg patke bez iznutrica
- 1 prerezana naranča
- par grančica ružmarina
- par grančica svježe kadulje
- morska sol
- crni papar
- Za pitu:
- maslinovo ulje
- 1 crveni luk, oguljen i tanko narezan
- 2 kom celera, dužine 5 cm
- 3 mrkve, oguljene i krupno narezane
- žlica brašna
- 2 kom rabarbare, krupno narezane
- 500 ml goveđeg temeljca
- 1 kg krumpira, oguljenih i narezanih
- 500 g bijele repe, oguljene i narezane
- 30 g maslaca
- malo toplog mlijeka
- morska sol
- crni papar
- 1 češanj češnjaka, oguljen
- korica jedne naranče
- šaka svježe naribanog parmezana
Priprema
1. korak
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Operite patku, izvana i iznutra i osušite ju papirnatim ručnikom. Smjestite ju u lim za pečenje tako da su joj prsa prema van. Napunite ju polovicama naranči i biljem. U patku utrljajte sol i papar izvana i iznutra. Okrenite patku tako da su joj prsa na limu i pecite sat vremena.
2. korak
Nakon sat vremena izvadite lim za pečenje sa patkom van pećnice, pažljivo izvadite višak masnoće iz lima, okrenite patku prsima prema van i pecite još sat vremena. Kada se ispeče izvadite patku iz pećnice i pustite ju neka se ohladi. Meso sa kostiju ogulite prstima ili vilicom, premjestite ga na tanjur i ostavite po strani.
3. korak
Kako biste napravili pitu, ugrijte veliki lonac na srednjoj temperaturi sa malo maslinovog ulja. Dodajte luk, celer i mrkve te lagano kuhajte 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte pačetinu, brašno, rabarbaru i goveđi temeljac i kuhajte 15 minuta dok ne dobijete gusti ragu.
4. korak
U međuvremenu zajedno kuhajte krumpir i bijelu repu u puno slane vode. Kada je kuhano ocijedite i izgnječite sa maslacem i malo mlijeka. Začinite sa soli i paprom i stavite na stranu.
5. korak
Kada je ragu gotov prebacite ga u veliku posudu za pečenje. Naribajte malo više od pola češnja češnjaka, koricu naranče i parmezan te dobro promiješajte. Pećnicu ponovo ugrijte na 180 stupnjeva. Smjesu od češnjaka, korice naranče i parmezana raširite po sadržaju posude za pečenje, stavite u pećnicu na 30-35 minuta dok ne postane rumeno i hrskavo. Izvadite iz pećnice i poslužite.