Pastirska pita od patke

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: NaN min

Broj osoba: 1

Sastojci

  • 1.5 kg patke bez iznutrica
  • 1 prerezana naranča
  • par grančica ružmarina
  • par grančica svježe kadulje
  • morska sol
  • crni papar
  • Za pitu:
  • maslinovo ulje
  • 1 crveni luk, oguljen i tanko narezan
  • 2 kom celera, dužine 5 cm
  • 3 mrkve, oguljene i krupno narezane
  • žlica brašna
  • 2 kom rabarbare, krupno narezane
  • 500 ml goveđeg temeljca
  • 1 kg krumpira, oguljenih i narezanih
  • 500 g bijele repe, oguljene i narezane
  • 30 g maslaca
  • malo toplog mlijeka
  • morska sol
  • crni papar
  • 1 češanj češnjaka, oguljen
  • korica jedne naranče
  • šaka svježe naribanog parmezana

Priprema

1. korak

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Operite patku, izvana i iznutra i osušite ju papirnatim ručnikom. Smjestite ju u lim za pečenje tako da su joj prsa prema van. Napunite ju polovicama naranči i biljem. U patku utrljajte sol i papar izvana i iznutra. Okrenite patku tako da su joj prsa na limu i pecite sat vremena.

2. korak

Nakon sat vremena izvadite lim za pečenje sa patkom van pećnice, pažljivo izvadite višak masnoće iz lima, okrenite patku prsima prema van i pecite još sat vremena. Kada se ispeče izvadite patku iz pećnice i pustite ju neka se ohladi. Meso sa kostiju ogulite prstima ili vilicom, premjestite ga na tanjur i ostavite po strani.

3. korak

Kako biste napravili pitu, ugrijte veliki lonac na srednjoj temperaturi sa malo maslinovog ulja. Dodajte luk, celer i mrkve te lagano kuhajte 20 minuta dok povrće ne omekša. Dodajte pačetinu, brašno, rabarbaru i goveđi temeljac i kuhajte 15 minuta dok ne dobijete gusti ragu.

4. korak

U međuvremenu zajedno kuhajte krumpir i bijelu repu u puno slane vode. Kada je kuhano ocijedite i izgnječite sa maslacem i malo mlijeka. Začinite sa soli i paprom i stavite na stranu.

5. korak

Kada je ragu gotov prebacite ga u veliku posudu za pečenje. Naribajte malo više od pola češnja češnjaka, koricu naranče i parmezan te dobro promiješajte. Pećnicu ponovo ugrijte na 180 stupnjeva. Smjesu od češnjaka, korice naranče i parmezana raširite po sadržaju posude za pečenje, stavite u pećnicu na 30-35 minuta dok ne postane rumeno i hrskavo. Izvadite iz pećnice i poslužite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 04:45