Palenta s umakom od buče

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 60 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • šalica kukuruzne krupice
  • tri šalice vode
  • 2/3 šalice skute (može i kravlja)
  • 2 žlice maslaca
  • sol
  • vezica sjeckanog peršina
  • buča, oko 1 kg (hokaido ili butternut)
  • šalica kuhane rajčice ili pelata
  • sol, ljuta paprika, žlica smeđeg šećera
  • glavica ljubičastog luka
  • dvije žlice maslinova ulja
  • malo ljute paprike

Priprema

1. korak

U veći lonac stavite vodu da zakipi. Dodajte krupicu uz stalno miješanje. Smanjite vatru i pustite neka lagano krčka dok se ne počne zgušnjavati. Posolite i nastavite miješati, barem pola sata.

2. korak

Tada dodajte maslac, peršin i skutu. I dalje miješajte dok se ne zgusne do željene konzistencije. Izlijte palentu u namašten plitki kalup i pustite neka se ohladi.

3. korak

Ogulite buču i očistite je od sjemenki. Narežite na sitne kockice. U tavi zagrijte ulje. Dodajte mu sitno sjeckani luk pa pržite dok ne uvene. Tada dodajte i kockice buče.

4. korak

Nakon što se malo zapeku prelijte rajčicom. Zasladite, posolite i zaljutite. Uz povremeno miješanje pustite neka krčka dok buča ne omekša, a umak se zgusne (oko pola sata).

5. korak

Izrežite ohlađenu palentu na kocke. Na svaki komad stavite malo umaka od buče.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 10:21