Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 60 min
Broj osoba: 4
Sastojci
- šalica kukuruzne krupice
- tri šalice vode
- 2/3 šalice skute (može i kravlja)
- 2 žlice maslaca
- sol
- vezica sjeckanog peršina
- buča, oko 1 kg (hokaido ili butternut)
- šalica kuhane rajčice ili pelata
- sol, ljuta paprika, žlica smeđeg šećera
- glavica ljubičastog luka
- dvije žlice maslinova ulja
- malo ljute paprike
Priprema
1. korak
U veći lonac stavite vodu da zakipi. Dodajte krupicu uz stalno miješanje. Smanjite vatru i pustite neka lagano krčka dok se ne počne zgušnjavati. Posolite i nastavite miješati, barem pola sata.
2. korak
Tada dodajte maslac, peršin i skutu. I dalje miješajte dok se ne zgusne do željene konzistencije. Izlijte palentu u namašten plitki kalup i pustite neka se ohladi.
3. korak
Ogulite buču i očistite je od sjemenki. Narežite na sitne kockice. U tavi zagrijte ulje. Dodajte mu sitno sjeckani luk pa pržite dok ne uvene. Tada dodajte i kockice buče.
4. korak
Nakon što se malo zapeku prelijte rajčicom. Zasladite, posolite i zaljutite. Uz povremeno miješanje pustite neka krčka dok buča ne omekša, a umak se zgusne (oko pola sata).
5. korak
Izrežite ohlađenu palentu na kocke. Na svaki komad stavite malo umaka od buče.