Palenta s gljivama

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 35 min

Broj osoba: 4

Sastojci

  • 300 g gljiva
  • 100 g slanine
  • glavica crvenog luka
  • 200 g palente
  • 6 dl mlijeka
  • maslac
  • maslinovo ulje
  • sol, papar
  • peršin

Priprema

1. korak

Nasjeckajte luk i popirjajte ga na maslinovu ulju, ne predugo. Slaninu nasjeckajte na kockice, pa dodajte u tavu s lukom i još pirjajte. Gljive očistite i narežite ih na ploške pa ubacite u tavu na luk.

2. korak

Popaprite i dinstajte gljive poklopljene. Povremeno ih promiješajte. Gljive prvo moraju pustiti vodu, a kasnije ih otklopite da suvišna voda ispari.

3. korak

Zatim zakuhajte mlijeko pa u njemu skuhajte palentu uz neprestano miješanje. Dok se kuha, dodajte u nju maslac i posolite. Na kraju palentu prelijte gljivama i pospite nasjeckanim listićima peršina.

4. korak



Savjet: Ako ne možete nabaviti vrganje, bit će dobri i šampinjoni. Iste sastojke možete iskoristiti za sličan recept, kockice od palente punjene gljivama. Skuhajte palentu u posoljenoj vodi, pa ju izlijte u posudu za pečenje, izravnajte i pustite da se ohladi. Popržite slaninu i luk, pa na njima popirjajte gljive . Posolite i popaprite. Ohlađenu palentu izrežite na kocke i izdubite im sredinu tako da ih možete napuniti žlicom nadjeva. Pospite ih sirom i zapecite u pećnici na 220 stupnjeva, oko 15 minuta.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 14:26