Omlet s gljivama i porilukom

Težina pripreme: lagano

Vrijeme pripreme: 20 min

Broj osoba: 2

Sastojci

  • 200 g svježih gljiva, šampinjoni, bukovače ili šitake, na primjer
  • jedan poriluk ili veća glavica luka
  • 5 jaja
  • 1 žlica parmezana
  • sol, papar
  • žlica maslaca
  • dvije žlice sjeckanog lišća peršina
  • 100 g sjeckane slanine

Priprema

1. korak

Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive, i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju.

2. korak

U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan.

U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja.

3. korak

Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.

4. korak

Savjet: Ako želite veću količinu omleta ili želite da vam jaja budu kremastija, u istučena jaja možete dodati i malo svježeg sira ili skute. Kockice tvrđeg sira, na primjer kozjeg, možete dodati direktno u tavu čim u nju izlijete jaja. Svježi peršin možete zamijeniti i bilo kojim drugim začinom po vašoj želji, a možete u tavu ubaciti i šaku svježih listova rikule čiji će okus pasati jajima i gljivama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 15:12