Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 20 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 200 g svježih gljiva, šampinjoni, bukovače ili šitake, na primjer
- jedan poriluk ili veća glavica luka
- 5 jaja
- 1 žlica parmezana
- sol, papar
- žlica maslaca
- dvije žlice sjeckanog lišća peršina
- 100 g sjeckane slanine
Priprema
1. korak
Gljive očistite četkicom i narežite na ploške. Poriluk narežite na rezance. U tavi rastopite maslac i pustite neka se jako zagrije. Ubacite poriluk pa gljive, i zapecite ih na jakoj vatri, da potamne i lagano se karameliziraju.
2. korak
U posudi sa strane istucite jaja pjenasto, sa soli i paprom. Smjesi dodajte i parmezan.
U tavu ubacite i kockice slanine. Čim se rastopi izlijte smjesu od jaja.
3. korak
Smanjite vatru do srednje jačine i pecite samo s jedne strane bez miješanja, dok korica ne postane rumena i hrskava, a sredina ostane još malo kremasta.
4. korak
Savjet: Ako želite veću količinu omleta ili želite da vam jaja budu kremastija, u istučena jaja možete dodati i malo svježeg sira ili skute. Kockice tvrđeg sira, na primjer kozjeg, možete dodati direktno u tavu čim u nju izlijete jaja. Svježi peršin možete zamijeniti i bilo kojim drugim začinom po vašoj želji, a možete u tavu ubaciti i šaku svježih listova rikule čiji će okus pasati jajima i gljivama.