Težina pripreme: srednje
Vrijeme pripreme: 45 min
Broj osoba: 2
Sastojci
- 200 g mesa ribe (oslića ili neke druge bijele ribe)
- 4 jaja
- 125 g maslaca
- 2 žlice brašna
- 6 žemlji
- žlica krušnih mrvica
- mlijeko
- peršinov list
- sol, papar
Priprema
1. korak
Žemlje namočite u mlijeku pa ih propasirajte. Istopite pola količine maslaca na tavi pa u njega stavite propasirane žemlje, dodajte nasjeckane listiće peršina pa sve zajedno kratko popržite na maslacu.
2. korak
Maknite tavu s vatre. U zdjeli pjenasto umutite ostatak maslaca sa četiri žumanjka. Zatim u umućena jaja dodajte propasiranu žemlju, brašno i krušne mrvice. Posolite i popaprite. Preostale bjalanjke umutite u čvrsti snijeg pa dodajte u smjesu zajedno sa sitno sjeckanim mesom ribe.
3. korak
Dobro izmiješajte dok ne dobijete ujednačenu smjesu, pa od nje izradite loptice iste veličine. Okruglice zatim ispržite na zagrijanom maslacu.
4. korak
Savjet: Ribu možete prethodno i kratko kuhati u posoljenoj vodi ili na pari. Uz riblje okruglice, kada imate vremena, napravite ozbiljan umak od maslinovog ulja, brašna, žutog luka, umaka od rajčice i ribljeg temeljca. Na ulju zagrijte malo brašna, dodajte luk, umak od rajčice, promiješajte. Ulijte zatim i temeljac pa kuhajte sat i pol.