Namaz od pečenih paprika i rajčice

Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX
 Berislava Picek / Hanza Media

Težina pripreme: lagano
Vrijeme pripreme: 120 min
Broj osoba: 2-4

Sastojci

  • 1,6 kg zrelih slatkih rajčica
  • 1 kg crvenih paprika
  • 1-3 čilija
  • 2 glavice luka
  • 6 žlica maslinova ulja
  • 5-6 prstohvata krupne morske soli
  • 5-6 prstohvata suhih začina po želji (origano, majčina dušica, bosiljak, ružmarin)
  • 7 češnjeva češnjaka

Berislava Picek / Hanza Media
Zagreb, 310815. Kuhana zimnica u teglama. Berislava Picek/CROPIX

Priprema

1. korak
Upalite pećnicu na 220 Celzijevih stupnjeva, najbolje bi bilo ako imate opciju da rade samo gornji grijači.

2. korak
U dublji pleh poslažite prepolovljene rajčice (izrezani dio dolje), očišćene i izrezane paprike te čili paprike i četvrtine očišćenog luka. Pospite krupnom soli i začinima te pokapajte maslinovim uljem. Stavite na najgornju prečku i pecite dok povrće ne postane malo nagoreno.

3. korak
Potom izvadite iz pećnice, stavite u posudu i usitnite štapnim mikserom. U posudi u kojoj ćete kuhati pržite sjeckani češnjak na maslinovom ulju. Pazite da ne zagori, odnosno, kad zamiriše, ulijte blendane sastojke.

4. korak
Dodajte sol. Kuhajte na laganoj vatri uz miješanje otprilike sat vremena. Namaz napunite u vruće, u pećnici sterilizirane staklenke i zatvorite limenim poklopcima. Staklenke okrenite da stoje na poklopcu pa ih nakon pet minuta vratite u prvotni položaj.

Priprema: Mateja Domitrović

Snima: Berislava Picek

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. ožujak 2024 10:09